Προσωπικό μήνυμα του διαχειριστή

Το ΣΤΑΥΡΟ-ΛΕΞΟ είναι προσωπική δουλειά ετών ολόκληρων (ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο του 2010!) και σαν παιδί μου θα συνεχίσει να υπάρχει και να προσφέρει γνώσεις, παιδεία και απόψεις για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν πρωτίστως εμένα τον ίδιο. Ο τίτλος άλλωστε μιλάει για Σταύρου Λέξις, επομένως η υπογραφή μου βρίσκεται παντού σε αυτό το blog.
Μέσα στα χρόνια που πέρασαν ο χρόνος μειώθηκε και τα ενδιαφέροντά μου αυξήθηκαν. Απέκτησα μια υπέροχη οικογένεια και η συγγραφή μπήκε στη ζωή μου. Τα πρώτα μου έργα είναι ήδη εκεί έξω. Εδώ θα βρείτε και τη σελίδα των εκδόσεών μας, καθώς και την προσωπική μου σελίδα ως συγγραφέας. Σας περιμένω να συναντήθουμε σε όποιο από τα ταξίδια αυτά προτιμάτε.
Με παρηγορεί πως η επιλογή μου για διαχρονικά άρθρα από το διαδίκτυο ήταν σωστή, καθώς τόσα χρόνια μετά το ενδιαφέρον μένει αμείωτο από εσάς για τα θέματα που έχουν αναρτηθεί.
Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, ενισχύει το ενδιαφέρον μου για να συνεχίσω να κάνω όλα όσα αγαπάω.

Σταύρος

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

23o ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ



Το φετινό 23ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το Μεγάλο Διεθνές Φεστιβάλ της Αθήνας, που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, θα διεξαχθεί από 21 έως 31 Οκτωβρίου 2010.
Στις 11 μέρες της διάρκειας του Πανοράματος, περισσότερες από 100 ταινίες από την Ευρώπη και τις άλλες ηπείρους θα παρουσιαστούν στους κινηματογράφους Απόλλων Cinemax Class (21/10 – 31/10) και Τριανόν Filmcenter (21/10 – 27/10), καθώς και στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (22/10 – 31/10).





Το βράδυ της 20ης Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Αττικόν Cinemax Class, το φεστιβάλ κάνει ειδική πρεμιέρα με την ελληνική ταινία «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη.






Η επίσημη έναρξη του 23ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα γίνει στις 21 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Απόλλων Cinemax Class, με τη βραβευμένη τουρκική ταινία «Μέλι» του Semih Kaplanoglu – Χρυσή Άρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2010, παρουσία του σκηνοθέτη.



Η τελετή λήξης του 23ου Πανοράματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Οκτωβρίου, στον κινηματογράφο Απόλλων Cinemax Class, όπου και θα προβληθεί σε avant premiere, η ταινία «Somewhere» της Sofia Coppola που τιμήθηκε φέτος με το Χρυσό Λιοντάρι στο φεστιβάλ Βενετίας. Πρόκειται για μια θαυμάσιας διάθεσης και ατμόσφαιρας ταινία, ισάξια του “Lost in Translation”.





Φέτος φιλοξενούνται στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου τοι σκηνοθέτες Semih Kaplanoglu (ΜΕΛΙ), Jerzy Skolimowski (ESSENTIAL KILLING), Otar Iosseliani (CHANTRAPAS) και Emir Kusturica και η ηθοποιός Valeria Golino.

Με το Ειδικό Βραβείο του Πανοράματος θα τιμηθούν για τη συνεισφορά τους στην κινηματογραφική τέχνη, οι σκηνοθέτες Jerzy Skolimowski, Otar Iosseliani και Γιάννης Δαλιανίδης, ο ντοκιμαντερίστας και διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης, και οι ηθοποιοί Θανάσης Βέγγος και Ξένια Καλογεροπούλου.

Όπως κάθε χρόνο, στο Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ πρόσφατες ευρωπαϊκές παραγωγές θα διαγωνιστούν και φέτος για το βραβείο του Πανοράματος που απονέμει Διεθνής Κριτική Επιτροπή (International Jury), αποτελούμενη από διεθνείς προσωπικότητες του χώρου, καθώς και το βραβείο των κριτικών που απονέμει τριμελής επιτροπή των μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Ακόμη, τα τελευταία χρόνια το Πανόραμα έχει θεσπίσει και το βραβείο κοινού που απονέμει 5μελής επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού «Αθηνόραμα». Ανάμεσα στις ταινίες που συναγωνίζονται συναντάμε και τις:




O Estranho Caso de Angélica/Strange Case of Angelica

Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Βραζιλία, 2010

Σκηνοθεσία: Manoel de Oliveira

Ηθοποιοί: Pilar López de Ayala, Ricardo Trêpa, Leonor Silveira,Filipe Vargas.

Ο Ισαάκ, ένας νεαρός φωτογράφος, λαμβάνει μια επείγουσα κλήση στη μέση της νύχτας από μια πλούσια οικογένεια, οι οποίοι του ζητούν να τραβήξει μια τελευταία φωτογραφία της νεκρής κόρης τους Αντζέλικα. Ο Ισαάκ με το πρώτο βλέμμα μαγνητίζεται από την ομορφιά της. Καθώς την φωτογραφίζει, η κοπέλα αρχίζει να ζωντανεύει μέσα από το φακό του και αμέσως την ερωτεύεται. Από εκείνη τη στιγμή η Αντζέλικα τον στοιχειώνει νύχτα και μέρα.

Η νέα αυτή, με ποιητικά, σουρεαλιστικά στοιχεία, ταινία του ακούραστου, παρόλα τα 103 του χρόνια, Manoel de Oliveira, είναι μια ιστορία βαθιάς πίστης στην αγάπη, η οποία μπορεί να νικήσει ακόμη και το θάνατο!



Les petits ruisseaux

Γαλλία, 2010

Σκηνοθεσία: Pascal Rabaté

Ηθοποιοί: Daniel Prévost, Bulle Ogier, Hélène Vincent, Philippe Nahon, Julie-Marie Parmentier

Ο Εμίλ, ένας εβδομηντάχρονος χήρος, περνάει τις μέρες του ψαρεύοντας με το φίλο του Έντμουντ. Μια μέρα ο Εντμουντ του λέει, ότι παρά τα πολλά του χρόνια, συνεχίζει να έχει έντονη ερωτική ζωή με διάφορες γυναίκες και ότι πρόσφατα γνώρισε τη Λούσι και σκέφτεται να ζήσει μαζί της. Ξαφνικά ο Έντμουντ πεθαίνει και τότε ο Εμίλ αποφασίζει να μην αφήσει άλλο χρόνο να πάει χαμένο και ξεκινάει μια προσπάθεια να φτιάξει τη ζωή του.

Επίσημη συμμετοχή στο φεστιβάλ του Agde, η γλυκόπικρη ταινία του Pascal Rabaté μας υπενθυμίζει αυτό που όλοι ξέρουμε: ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξεις τη ζωή σου!



Over Your Cities Grass Will Grow

Γαλλία, Ολλανδία, Αγγλία, 2010

Σκηνοθεσία: Sophie Fiennes.

Ηθοποιοί: Anselm Kiefer, Klaus Dermutz

Με ατελείωτη υπομονή και φροντίδα και με απόλυτη συναίσθηση του πως η κάμερα δύναται να καταγράφει τη γέννηση έργων τέχνης ενώ δημιουργεί τέχνη ταυτόχρονα, η Sophie Fiennes – αδερφή των ηθοποιών Ralph και Joseph Fiennes - κατάφερε να σκηνοθετήσει αυτό το καταπληκτικό φιλμ. Ένα ντοκιμαντέρ για το έργο του 65χρονου Γερμανού καλλιτέχνη Anselm Kiefer ο οποίος, σε ένα αγροτεμάχιο του Barjac της νότιας Γαλλίας, έφτιαξε μια ολοζώντανη αισθητική, εργονομική και λειτουργική σύνθεση φιλοτεχνώντας το φυσικό του περιβάλλον.

Η συμμετοχή της ταινίας στο φετινό φεστιβάλ των Καννών απέσπασε ενθουσιώδη σχόλια και μάγεψε κοινό και κριτικούς. Μια μοναδικής αισθητικής, κινηματογραφική εμπειρία!



L'uomo che verrà/ The Man Who Will Come

Ιταλία, 2009

Σκηνοθεσία: Giorgio Diritti

Ηθοποιοί:Maya Sansa, Alba Rohrwacher, Eleonora Mazzoni, Greta Zuccheri Montanari

Με το ειδικό βραβείο της επιτροπής του φεστιβάλ της Ρώμης έρχεται στο 23ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, η ταινία του Giorgio Diritti.

Στις πλαγιές του Monte Sole, στους λόφους κοντά στα Απέννινα Όρη της Μπολόνια, η τοπική γεωργική κοινότητα βλέπει τα εδάφη της να καταλαμβάνονται από ναζιστικά στρατεύματα, και πολλοί νέοι άνδρες αποφασίζουν να συστήσουν μια ταξιαρχία. Για τη μικρή Martina όμως, όλοι αυτοί οι σκοτωμοί έχουν μικρή σημασία, δεδομένου ότι είδε το μικρό της αδελφό, βρέφος ακόμα να πεθαίνει στην αγκαλιά της. Από εκείνη τη στιγμή σταματάει να μιλάει και ζει περιμένοντας την άφιξη ενός νέου “μικρού αδελφού”.



Die Fremde/When We Leave

Γερμανία, 2010

Σκηνοθεσία: Feo Aladag

Ηθοποιοί: Sibel Kekilli, Nizam Schiller, Derya Alabora, Florian Lukas

H Umay, μια νεαρή γυναίκα τουρκικής καταγωγής, φεύγει μαζί με τον πεντάχρονο γιο της από την Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να ζήσει στο Βερολίνο με τους γονείς της. Η ζωή της εκεί αποτελεί μια καθημερινή μάχη για ανεξαρτησία ενάντια στον συντηρητισμό και την καταπίεση των γονιών της. Ο αγώνας αυτός όμως, θα ενεργοποιήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση με απειλητικά για την ζωή της αποτελέσματα.

Με το βραβείο των Label Europa Cinemas του Φεστιβάλ του Βερολίνου, το Die Fremde ξεκίνησε τη μεγάλη του πορεία στα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου. Σύγχρονη ματιά πάνω στο ζήτημα της μετανάστευσης και της διαπολιτισμικότητας, με έντονα τα στοιχεία του δράματος και του προσωπικού αγώνα. Κανείς δε θα μείνει ασυγκίνητος!

Η ταινία βρίσκεται στη short list των τριών υποψηφίων ταινιών (μαζί με την ελληνική «Ακαδημία Πλάτωνος») για το βραβείο LUX της Ευρωπαϊκής Βουλής.



Η Ανταρσία της Κόκκινης Μαρίας (The Rebellion of Red Maria)

Ελλάδα, 2010

Σκηνοθεσία: Κώστας Ζάπας

Ηθοποιοί: Κώστας Κουρταράς, Χρήστος Φλουσκούνης, Τριανταφυλλιά Δημητριάδη, Βαγγέλης Ράπτης

Σε μια πόλη, με heavy metal μουσική και τη φωνή της Μαρία Κάλλας να στοιχειώνει τους ήρωες, ένας ηλικιωμένος άντρας, πρώην τρομοκράτης, που ντύνεται γυναίκα, «η κόκκινη Μαρία», ζει χωρίς νόμους, χορεύοντας στα café, παλιούς, ξεπερασμένους χορούς, για τους θαμώνες, που του δίνουν λεφτά. Στο δρόμο συναντά ένα νεαρό αγόρι, ετοιμοθάνατο από επίθεση νεοφασιστών. Για να επιβιώσουν μπουκάρουν σε cafe, δίνοντας παραστάσεις που μιλούν για ένα νέο πολιτικό Θεό, και για το τέλος της ιδεολογίας. Ο κόσμος τους είναι άγριος. Κι αστείος.

Πρωτοπορία; Πρόκληση; Υπονόμευση; Μια ταινία «βόμβα»; Σίγουρα, ένα άλλο, διαφορετικό σχόλιο πάνω στην επανάσταση και το τέλος της. Η μοναδική ελληνική ταινία του διαγωνιστικού τμήματος του Πανοράματος έρχεται να προκαλέσει συζητήσεις, να αμφισβητηθεί και –όπως οι υπόλοιπες- να διεκδικήσει το πρώτο βραβείο του φεστιβάλ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...