Προσωπικό μήνυμα του διαχειριστή

Το ΣΤΑΥΡΟ-ΛΕΞΟ είναι προσωπική δουλειά ετών ολόκληρων (ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο του 2010!) και σαν παιδί μου θα συνεχίσει να υπάρχει και να προσφέρει γνώσεις, παιδεία και απόψεις για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν πρωτίστως εμένα τον ίδιο. Ο τίτλος άλλωστε μιλάει για Σταύρου Λέξις, επομένως η υπογραφή μου βρίσκεται παντού σε αυτό το blog.
Μέσα στα χρόνια που πέρασαν ο χρόνος μειώθηκε και τα ενδιαφέροντά μου αυξήθηκαν. Απέκτησα μια υπέροχη οικογένεια και η συγγραφή μπήκε στη ζωή μου. Τα πρώτα μου έργα είναι ήδη εκεί έξω. Εδώ θα βρείτε και τη σελίδα των εκδόσεών μας, καθώς και την προσωπική μου σελίδα ως συγγραφέας. Σας περιμένω να συναντήθουμε σε όποιο από τα ταξίδια αυτά προτιμάτε.
Με παρηγορεί πως η επιλογή μου για διαχρονικά άρθρα από το διαδίκτυο ήταν σωστή, καθώς τόσα χρόνια μετά το ενδιαφέρον μένει αμείωτο από εσάς για τα θέματα που έχουν αναρτηθεί.
Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, ενισχύει το ενδιαφέρον μου για να συνεχίσω να κάνω όλα όσα αγαπάω.

Σταύρος

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Νόμπελ ''Ειρήνης''...

Με τον νικητή Λιου Σιαομπό στη φυλακή, απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Μια καρέκλα έμεινε κενή, συμβολίζοντας την απουσία του. Κείμενο του Σιαομπό διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της τελετής. Δεκαεννιά χώρες απουσίασαν από την τελετή δείχνοντας πως η πραγματική ειρήνη θα αργήσει πολλά χρόνια ακόμα να εμφανιστεί σε αυτόν τον πλανήτη...
Ο Σιαομπό που βρισκόταν στο κελί του εκπροσωπήθηκε από  μια άδεια καρέκλα με τη φωτογραφία του, ένα τεράστιο πορτρέτο του και ένα κείμενό του που διάβασε η ηθοποιός Λιβ Ούλμαν, ενώ η σύζυγός του έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.
"Οπλισμένος με αισιοδοξία ανυπομονώ για μια ελεύθερη Κίνα", ανέφερε στο κείμενό του ο Σιαομπό, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία δύναμη που να θέσει τέλος στην αναζήτηση του ανθρώπου για ελευθερία και η Κίνα θα γίνει στο τέλος ένα έθνος όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα θα βασιλεύουν.
Η Λου Σια δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο σύζυγός της θα αφιερώσει τα βραβείο στους νεκρούς της Τιενανμέν.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Thorbjorn Jagland δήλωσε ότι η άρνηση της Κίνας στο να παραστεί στη τελετή δείχνει ακριβώς γιατί άξιζε το βραβείο. Μάλιστα παρομοίασε την προσωπικότητά του με τον Νέλσον Μαντέλα ο οποίος βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1993.
Λίγο πριν τοποθετήσει το Νόμπελ στην άδεια καρέκλα του Κινέζου διαφωνούντα, ο πρόεδρος της Επιτροπής των Νόμπελ κάλεσε την Κίνα να απελευθερώσει τον Λιου Σιαομπό.
"Ενώ αρκετά μέλη της Επιτροπής δεν τον έχουν γνωρίσει ωστόσο νιώθουμε ότι τον ξέρουμε καλά", είπε τονίζοντας ότι οι θέσεις του θα ενδυναμώσουν μακροπρόθεσμα τη Κίνα .
"Ο Λιου δεν έκανε τίποτε άλλο, άσκησε μόνον τα πολιτικά του δικαιώματα. Δεν έκανε τίποτα κακό. Πρέπει να αφεθεί ελεύθερος", δήλωσε ο Jagland  σημειώνοντας ότι το κινεζικό Σύνταγμα εγγυάται επισήμως την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα της άσκησης κριτικής στην κρατική μηχανή.
Νωρίτερα, ομάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Νορβηγίας και τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στο Πεκίνο.
Μάλιστα δρακόντεια ήταν τα μέτρα της αστυνομίας έξω από την Πρεσβεία ενώ δεν άφησαν δημοσιογράφους του CNN να πλησιάσουν βήμα κοντά στο σπίτι του Σιαομπό.

Η οργή της Κίνας
Η Κίνα έχει δείξει την έντονη δυσαρέσκειά της από τότε που η επιτροπή των Νόμπελ απένειμε το Νόμπελ Ειρήνης στο Σιαομπό ενώ αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως χαρακτηρίσει τον Κινέζο αντιφρονούντα κοινό εγκληματία χαρακτηρίζοντας την απονομή του δυτικό σχέδιο ενάντια στη Κίνα.
"Σήμερα στο Οσλο της Νορβηγίας θα στηθεί μία φάρσα: 'Η Δίκη της Κίνας' ", γράφει στο κύριο άρθρο της η κινεζική λαϊκή ταμπλόιντ Global Times, που ανήκει στη Λαϊκή Ημερησία.
Παράλληλα, σχολιάζοντας την άδεια καρέκλα του Σιαομπό η Κίνα έκανε λόγο για πολιτικούς θεατρινισμούς εκ μέρους της Επιτροπής.

Χωρίς 19 χώρες
Παράλληλα 19 χώρες μεταξύ των οποίων και η Κίνα, αντιδρώντας στη βράβευση του Λιου Σιαομπό, ανακοίνωσαν την απόφασή τους να μην παραστούν στην τελετή απονομής. Πρόκειται για τη Ρωσία, το Καζακστάν, τη Κολομβία, τη Τυνησία, τη Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, τη Σερβία, το Ιράκ, το  Ιράν, το Βιετνάμ, το Αφγανιστάν, τη Βενεζουέλα, τις Φιλιππίνες, την  Αίγυπτο, το Σουδάν, την Ουκρανία, την Κούβα, και το Μαρόκο.
Στην τελετή είναι παρούσα η Ινδία, όπως και η Ουκρανία και οι Φιλιππίνες που ανακάλεσαν προηγούμενη απόφασή τους να μποϊκοτάρουν τη βράβευση.
Ο πρόεδρος της επιτροπής των Νόμπελ Thorbjorn Jagland τόνισε ότι η απονομή του βραβείου δεν είναι μια διαμαρτυρία.
"Είναι ένα μήνυμα στη Κίνα ότι θα ήταν πολύ σημαντικό για το μέλλον της να συνδυάσει την οικονομική ανάπτυξη με τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις και στηρίξει εκείνους τους ανθρώπους που αγωνίζονται για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Στο πλευρό του ο Ομπάμα
Τη λύπη του εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να παραστεί στην τελετή απονομής του βραβείο του ο Σιαομπό αλλά και η σύζυγός του.
"Ο Σιαομπό ενσαρκώνει παγκόσμιες αξίες", είπε  καλώντας  την Κίνα να τον απελευθερώσει το ταχύτερο δυνατό.
"Ο Λιού Σιαομπό αξίζει περισσότερο αυτήν την ανταμοιβή από μένα", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, στον οποίο απενεμήθη πέρυσι το Νόμπελ Ειρήνης.
Ο Λιού "μας υπενθυμίζει ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια εξαρτάται επίσης από την πρόοδο της δημοκρατίας, μια ανοιχτή κοινωνία και το κράτος δικαίου", σημειώνει ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας ότι  ο αγώνας του είναι ειρηνικός.
"Σήμερα, που είναι επίσης Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οφείλουμε να υπερδιπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να προοδεύσουν οι παγκόσμιες αξίες για όλα τα ανθρώπινα όντα", καταλήγει ο Αμερικανός πρόεδρος στην ανακοίνωσή του.

Μπλόκο στα διεθνή ΜΜΕ
Η Κινεζική κυβέρνηση έχει μπλοκάρει αρκετές ιστοσελίδες διεθνών ΜΜΕ από χθες. Καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι κινεζικές αρχές μπλοκάριζαν επίσης τη μετάδοση των προγραμμάτων ξένων τηλεοπτικών δικτύων για την απονομή του Νόμπελ, ενώ επίσης είχαν μπλοκαριστεί και οι ιστότοποι πολλών μέσων ενημέρωσης.
Οι μεταδόσεις του CNN, του BBC και του TV5 διεκόπησαν και η οθόνη ήταν μαύρη την ώρα που προβάλλονταν ρεπορτάζ για την απονομή του Νόμπελ. Στη συνέχεια το πρόγραμμα των δικτύων αυτών συνεχιζόταν κανονικά.
Ανάμεσα στα ΜΜΕ που δέχτηκαν "επίθεση" είναι  η ιστοσελίδα του CNN, του BBC αλλά και το νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK.
Το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα πρόβαλε τις δηλώσεις του κινέζου εγκληματολόγου Γκάο Μινγκσουάν , σύμφωνα με τον οποίο ο Λιου "υποκίνησε τον κόσμο να ανατρέψει τη νόμιμη εξουσία της λαϊκής δικτατορίας που τελεί υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος και το σοσιαλιστικό σύστημα ...αυτά τα λόγια ξεπέρασαν τα όρια της ελευθερίας του λόγου και ήταν επιζήμια για την κοινωνία...Εάν ο κινεζικός λαός ενεργήσει σύμφωνα με τις επιθυμίες του, είναι βέβαιο ότι η χώρα θα υποφέρει από πολέμους και διαμάχες, καταστρέφοντας την σημερινή ειρήνη που η Κίνα κατέκτησε με μεγάλες προσπάθειες".

Μπορεί ο Λιου Σιαομπό να τιμάται από τη διεθνή κοινότητα για τους αγώνες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα , όμως παραμένει σχετικά άγνωστος στους συμπατριώτες του, έπειτα από τις άοκνες προσπάθειες του κινεζικού καθεστώτος να σβήσει από τη συλλογική μνήμη το κίνημα για τη δημοκρατία της Πλατείας Τιενανμέν το 1989 και χάρη στην αποτελεσματικότητα του συστήματος χειραγώγησης της ενημέρωσης.

Αν ρωτήσει κανείς έναν περαστικό στους δρόμους του Πεκίνου για τη γνώμη του για τον Λιου Σιαομπό, το πιθανότερο είναι ότι θα λάβει την απάντηση: "ποιόν;".

"Νομίζω ότι κάτι είδα στην τηλεόραση, αλλά δεν είμαι βέβαιη", δήλωσε η επιχειρηματίας Μα Ζουπένγκ όταν ερωτήθηκε. "Δεν είναι λογικό να βραβεύεται ένας τέτοιος άνθρωπος. Ολα είναι πλέον διαφορετικά από την εξέγερση του 1989. Οι ιδέες των ανθρώπων έχουν αλλάξει. Η Κίνα έχει αλλάξει. Ανθρωποι σαν τον Λιου είναι αδιάφοροι".
Παράλληλα το ίδιο είχε συμβεί και στις 8 Οκτωβρίου μετά από την ανακοίνωση της βράβευσης του Σιαομπό με τις ιστοσελίδες του CNN, του BBC και του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου TV5. Η φίμωση έφτασε μέχρι και το youtube όπου υπάρχει βίντεο με τον ίδιο τον συγγραφέα να μιλάει και είνια και υποτιτλισμένο στα αγγλικά, όμως έχει καταγηρθεί ο κώδικας ενσωμάτωσης σε άρθρα ιστοτόπων έπειτα από αίτημα όπως αναφέρεται....Είναι το δεύτερο βίντεο που παραθέτουμε το οποίο έχουμε εδώ με άλλη διαδικασία αφού μπορεί να εμποδίστηκε η απλή αυτή διαδικασία τρόποι πάντα υπάρχουν για να μεταδοθεί η αλήθεια!
δείτε και παρακάτω :


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...