Προσωπικό μήνυμα του διαχειριστή

Το ΣΤΑΥΡΟ-ΛΕΞΟ είναι προσωπική δουλειά ετών ολόκληρων (ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο του 2010!) και σαν παιδί μου θα συνεχίσει να υπάρχει και να προσφέρει γνώσεις, παιδεία και απόψεις για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν πρωτίστως εμένα τον ίδιο. Ο τίτλος άλλωστε μιλάει για Σταύρου Λέξις, επομένως η υπογραφή μου βρίσκεται παντού σε αυτό το blog.
Μέσα στα χρόνια που πέρασαν ο χρόνος μειώθηκε και τα ενδιαφέροντά μου αυξήθηκαν. Απέκτησα μια υπέροχη οικογένεια και η συγγραφή μπήκε στη ζωή μου. Τα πρώτα μου έργα είναι ήδη εκεί έξω. Εδώ θα βρείτε και τη σελίδα των εκδόσεών μας, καθώς και την προσωπική μου σελίδα ως συγγραφέας. Σας περιμένω να συναντήθουμε σε όποιο από τα ταξίδια αυτά προτιμάτε.
Με παρηγορεί πως η επιλογή μου για διαχρονικά άρθρα από το διαδίκτυο ήταν σωστή, καθώς τόσα χρόνια μετά το ενδιαφέρον μένει αμείωτο από εσάς για τα θέματα που έχουν αναρτηθεί.
Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, ενισχύει το ενδιαφέρον μου για να συνεχίσω να κάνω όλα όσα αγαπάω.

Σταύρος

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Παγκόσμια ημέρα παιδιού (ή ανθρωπιάς...)

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Την έχουν επικυρώσει 191 κράτη, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας, και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.
Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στο εφησυχασμό της συνείδησης.
Σύμφωνα με τη" unicef " πάνω από 22.500 παιδιά παγκοσμίως την ημέρα πεθαίνουν,από έλλειψη εμβολίων ,έλλειψη τροφής,από ακάθαρτο νερό,  και από βία.
  Οι κοινωνίες ότι πρόβλημα  δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν, το ονομάζουν παγκόσμια ήμερα (,κατά του καρκίνου,κατά της βίας,του παιδιού κ.α).Έτσι καθησυχάζονται και δεν παλεύουν για την αντιμετώπισή τους και δείχνουν την ευαισθησία τους μόνο την ημέρα εκείνη που απλά τους θυμίζει το πρόβλημα.
Δυστυχώς όσο αφορά τα παιδιά παγκοσμίως, οι κοινωνίες τα έχουν αφήσει στο "έλεος του Θεού".Παιδιά καθημερινώς  αντιμετωπίζονται σε πολλές κοινωνίες του κόσμου ως  εργατικό δυναμικό  και πολλές φορές  δέχονται   βία ,είτε από το ίδιο τους  το σπίτι  ,είτε από ανθρώπους που τους εκμεταλλεύονται. Επίσης υπάρχει ένα τραγικό ποσοστό παιδιών που έχουν υποστεί σεξουαλική βία. . Να τονίσω ακόμη  ότι μερικά  παιδιά δεν προλαβαίνουν καν να  χαρούν την παιδική τους ηλικία γιατί δεν προφταίνουν να μεγαλώσουν(κυρίως στις κοινωνίες που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια και την πείνα)λόγω έλλειψης νερού,εμβολίων ,τροφής και γενικά συνθήκες ζωής.Ενώ συχνά από τις χώρες που διεξάγουν τους πολέμους,ο θάνατος των παιδιών -αμάχων ονομάζονται παράπλευρες απώλειες..Αυτή είναι η ανθρωπιά που δείχνουμε όλοι μας; Έχουμε βολευτεί στις συνθήκες που ζούμε και ξεχνάμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές κοινωνίες. οι οποίες   λιμοκτονούν και παλεύουν καθημερινά για ένα ποτήρι νερό.
   Δυστυχώς ότι ισχύει παγκοσμίως ,ισχύει και για τη χώρα μας,αν και σε μικρότερο ποσοστό. Στην Ελλάδα πολλά παιδιά δεν κατορθώνουν να σπουδάσουν. Ακόμα(ειδικά στη σημερινή εποχή που η χώρα μας ταλανίζεται από την οικονομική κρίση), πολλά παιδιά δουλεύουν από μικρά και χάνουν τα χρόνια της αθωότητας και της ανεμελιάς τους  και το χειρότερο δουλεύουν ανασφάλιστα με μικρά και εκμεταλλευτικά μεροκάματα.
   Οι χώρες που ανήκουν στο δυτικό κόσμο και προάγουν πολιτισμό ,αντί να  σκύψουν στα σημαντικότερα προβλήματα του πλανήτη(παιδιά-περιβάλλον-τρίτη ηλικία. κ.α)τα χρησιμοποιούν στα επιχειρήματα τους για να περάσουν τα δικά τους συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες.
   Επιτέλους ας μην έχουμε παγκόσμια ημέρα για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης αλλά κάθε μέρα όλοι μας να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για την αντιμετώπισή τους .Ας πάψουμε να σκεφτόμαστε εγωιστικά και να βάλουμε το" εμείς" πάνω από το "εγώ".Τότε ίσως τα προβλήματα να εξαλειφθούν η τουλάχιστον να μειωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...