Προσωπικό μήνυμα του διαχειριστή

Το ΣΤΑΥΡΟ-ΛΕΞΟ είναι προσωπική δουλειά ετών ολόκληρων (ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο του 2010!) και σαν παιδί μου θα συνεχίσει να υπάρχει και να προσφέρει γνώσεις, παιδεία και απόψεις για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν πρωτίστως εμένα τον ίδιο. Ο τίτλος άλλωστε μιλάει για Σταύρου Λέξις, επομένως η υπογραφή μου βρίσκεται παντού σε αυτό το blog.
Μέσα στα χρόνια που πέρασαν ο χρόνος μειώθηκε και τα ενδιαφέροντά μου αυξήθηκαν. Απέκτησα μια υπέροχη οικογένεια και η συγγραφή μπήκε στη ζωή μου. Τα πρώτα μου έργα είναι ήδη εκεί έξω. Εδώ θα βρείτε και τη σελίδα των εκδόσεών μας, καθώς και την προσωπική μου σελίδα ως συγγραφέας. Σας περιμένω να συναντήθουμε σε όποιο από τα ταξίδια αυτά προτιμάτε.
Με παρηγορεί πως η επιλογή μου για διαχρονικά άρθρα από το διαδίκτυο ήταν σωστή, καθώς τόσα χρόνια μετά το ενδιαφέρον μένει αμείωτο από εσάς για τα θέματα που έχουν αναρτηθεί.
Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, ενισχύει το ενδιαφέρον μου για να συνεχίσω να κάνω όλα όσα αγαπάω.

Σταύρος

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Ουγγαρία: Ανεστάλη η ελευθερία του τύπου...

Ένας νέος νόμος περί Τύπου, επέτρεψε στην ουγγρική κυβέρνηση να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των ΜΜΕ της χώρας, αναιρώντας έτσι παντελώς την αρχή περί ''ελευθερίας του Τύπου''.
Στην Ουγγαρία το κυβερνών κόμμα, είναι η Ένωση Νεαρών Δημοκρατών του Βίκτορ Ορμπάν, ενώ τη Δευτέρα (20/12), έλαβε χώρα στη Βουδαπέστη η ψηφοφορία για το Νέο Νόμο περί Τύπου, ο οποίος και υπερψηφίστηκε από τα δύο τρίτα της κυβέρνησης.
Είχαν προκληθεί πολλές αντιδράσεις πριν την ψήφιση του νόμου, ενώ η αρμόδια Επίτροπος του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), για την Ελευθερία του Τύπου, Ντούνια Μιγιάτοβιτς είχε διαμηνύσει πως εάν το νομοσχέδιο υιοθετηθεί υπό την παρούσα του μορφή παραβιάζει τις βασικές αρχές της ελευθερίας του Τύπου και της λειτουργίας των ΜΜΕ.
Άλλα στελέχη του διεθνούς Οργανισμού καταγγέλλουν πως ο νέος ουγγρικός νόμος θυμίζει απολυταρχικά καθεστώτα.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2011, θα συσταθεί μια Κρατική Αρχή Μέσων Ενημέρωσης, η"ΝΜΗΗ", που θα εποπτεύει τη δημόσια ουγγρική τηλεόραση και το ραδιόφωνο αλλά και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και το σύνολο των έντυπων Μέσων Ενημέρωσης και των διαδικτυακών πυλών.
Η κυβέρνηση Ορμπάν με τη συνταγματική της πλειοψηφία και 256 ψήφους "υπέρ", έναντι 87 "κατά" της αντιπολίτευσης, προχωρώντας σε συνταγματική τροπολογία, έδωσε υπερεξουσίες στη νέα Αρχή, της οποίας ο πρόεδρος θα μπορεί, χωρίς οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό έλεγχο, να εκδίδει διαταγές και οδηγίες και να επιβάλει τεράστια χρηματικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβάσεων τους.
Φυσικά, η επικεφαλής της Αρχής ΝΜΗΗ, Αναμαρία Σαλάι, έχει διοριστεί προσωπικά από τον πρωθυπουργό Ορμπάν με συμβόλαιο εννέα ετών, ενώ το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζουν αποκλειστικά εκπρόσωποι του κόμματός του.
Στο πλαίσιο του επίμαχου νέου νόμου για τα ΜΜΕ, η κυβερνητική πλειοψηφία ενέκρινε τη Δευτέρα (21/12) και την ίδρυση υπηρεσίας παραγωγής ειδήσεων, του αποκαλούμενου Ιδρύματος Διαχείρισης Προγράμματος και Περιουσίας, που θα ετοιμάζει όλα τα ειδησεογραφικά και πολιτικού περιεχομένου προγράμματα για τα ουγγρικά δημόσια Μέσα Ενημέρωσης, ενώ σταδιακά θα προχωρήσει η διάλυση της ομάδας σύνταξης στα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αμφιλεγόμενο νόμο, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν στη συνεδρίαση της ολομέλειας στην ουγγρική Βουλή με φίμωτρα, ενώ χιλιάδες φοιτητές, ως ένδειξη συμπαράστασης στους διαμαρτυρόμενους δημοσιογράφους και εκδότες διαδήλωσαν μαζί τους, κατά του νόμου, στην Πλατεία Ελευθερίας στη Βουδαπέστη, μπροστά στο κτίριο όπου στεγαζόταν παλιά η δημόσια Ουγγρική Τηλεόραση.
Σε περίπτωση που σας θυμίζει κάτι μοιάζει με το δικό μας Ε.Σ.Ρ. μόνο που οι κυβερνήσεις δεν είχαν ''σκεφτεί'' μέχρι στιγμής να ελέγχουν με τέτοιο τρόπο τα μέσα και πολλές φορές δε χρειάστηκε να το κάνουν αφού πολλά από αυτά είναι ήδη δικά τους....

πηγή : news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...