Προσωπικό μήνυμα του διαχειριστή

Το ΣΤΑΥΡΟ-ΛΕΞΟ είναι προσωπική δουλειά ετών ολόκληρων (ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο του 2010!) και σαν παιδί μου θα συνεχίσει να υπάρχει και να προσφέρει γνώσεις, παιδεία και απόψεις για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν πρωτίστως εμένα τον ίδιο. Ο τίτλος άλλωστε μιλάει για Σταύρου Λέξις, επομένως η υπογραφή μου βρίσκεται παντού σε αυτό το blog.
Μέσα στα χρόνια που πέρασαν ο χρόνος μειώθηκε και τα ενδιαφέροντά μου αυξήθηκαν. Απέκτησα μια υπέροχη οικογένεια και η συγγραφή μπήκε στη ζωή μου. Τα πρώτα μου έργα είναι ήδη εκεί έξω. Εδώ θα βρείτε και τη σελίδα των εκδόσεών μας, καθώς και την προσωπική μου σελίδα ως συγγραφέας. Σας περιμένω να συναντήθουμε σε όποιο από τα ταξίδια αυτά προτιμάτε.
Με παρηγορεί πως η επιλογή μου για διαχρονικά άρθρα από το διαδίκτυο ήταν σωστή, καθώς τόσα χρόνια μετά το ενδιαφέρον μένει αμείωτο από εσάς για τα θέματα που έχουν αναρτηθεί.
Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, ενισχύει το ενδιαφέρον μου για να συνεχίσω να κάνω όλα όσα αγαπάω.

Σταύρος

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Ξεκινάει η προσπάθεια για κλωνοποίηση...Μαμούθ!

Το τριχωτό μαμούθ, που εξαφανίστηκε πριν από χιλιάδες χρόνια, ενδεχομένως να επιστρέψει στη ζωή σε περίπου μία τετραετία, χάρη σε ένα μεγάλο επίτευγμα στην τεχνολογία της κλωνοποίησης...
Προηγούμενες προσπάθειες των επιστημόνων τη δεκαετία του '90 για να πάρουν τον πυρήνα από τα κύτταρα στην επιδερμίδα και το μυϊκό ιστό των μαμούθ, που βρέθηκαν στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας, απέτυχαν λόγω της εκτεταμένης καταστροφής που είχαν υποστεί από το υπερβολικό κρύο.
Μία πρωτοπόρα τεχνική, όμως, το 2008 από τον Δρ. Teruhiko Wakayama του Κέντρου Αναπτυξιακής Βιολογίας Riken, κατάφερε με επιτυχία να κλωνοποιήσει ένα ποντίκι από τα κύτταρα ενός άλλου ποντικιού, το οποίο είχε καταψυχθεί για 16 ολόκληρα χρόνια.
Τώρα που το εμπόδιο αυτό έχει πλέον προσπεραστεί, ο Akira Iritani, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, ξεκινάει και πάλι την προσπάθειά του να «αναστήσει» τα μαμούθ, που εξαφανίστηκαν πριν από 5000 χρόνια.
«Τώρα που ξεπεράστηκαν τα τεχνικά προβλήματα, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα καλό δείγμα μαλακού ιστού από ένα κατεψυγμένο μαμούθ,» αναφέρει ο ίδιος.
Ο Iritani σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την τεχνική του Δρ. Wakayama για να βρει τους πυρήνες των βιώσιμων κυττάρων ενός μαμούθ, πριν να απομονώσει τους υγιείς και τους τοποθετήσει στα ωοκύτταρα ενός θηλυκού αφρικανικού ελέφαντα, που θα λειτουργήσει ως παρένθετη μητέρα του μαμούθ.
Ο καθηγητής Iritani εκτιμά πως χρειάζονται άλλα δύο χρόνια πριν να προχωρήσουν σε γονιμοποίηση του ελέφαντα, η κύηση του οποίου θα διαρκέσει περίπου 600 μέρες.
Ο ίδιος ανακοίνωσε πως σκοπεύει να ταξιδέψει το καλοκαίρι στη Σιβηρία για να ψάξει μαμούθ στους πάγους και να συλλέξει δείγμα από την επιδερμίδα ή τον ιστό του. Εάν δεν καταφέρει να εντοπίσει κάποιο μαμούθ, θα ζητήσει από τους Ρώσους επιστήμονες να του δώσουν ένα δείγμα από αυτά που έχουν ήδη βρει.
«Το ποσοστό επιτυχίας στην κλωνοποίηση των ζώων ήταν πολύ χαμηλό μέχρι πρότινος, αλλά πλέον ανέρχεται περίπου στο 30%. Θεωρώ ότι έχουμε μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας και ελπίζουμε να γεννηθεί ένα υγιές μαμούθ μέσα στα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια,» πρόσθεσε ολοκληρώνοντας ο Iritani.
OXI ALLO KAPBOYNO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...