Προσωπικό μήνυμα του διαχειριστή

Το ΣΤΑΥΡΟ-ΛΕΞΟ είναι προσωπική δουλειά ετών ολόκληρων (ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο του 2010!) και σαν παιδί μου θα συνεχίσει να υπάρχει και να προσφέρει γνώσεις, παιδεία και απόψεις για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν πρωτίστως εμένα τον ίδιο. Ο τίτλος άλλωστε μιλάει για Σταύρου Λέξις, επομένως η υπογραφή μου βρίσκεται παντού σε αυτό το blog.
Μέσα στα χρόνια που πέρασαν ο χρόνος μειώθηκε και τα ενδιαφέροντά μου αυξήθηκαν. Απέκτησα μια υπέροχη οικογένεια και η συγγραφή μπήκε στη ζωή μου. Τα πρώτα μου έργα είναι ήδη εκεί έξω. Εδώ θα βρείτε και τη σελίδα των εκδόσεών μας, καθώς και την προσωπική μου σελίδα ως συγγραφέας. Σας περιμένω να συναντήθουμε σε όποιο από τα ταξίδια αυτά προτιμάτε.
Με παρηγορεί πως η επιλογή μου για διαχρονικά άρθρα από το διαδίκτυο ήταν σωστή, καθώς τόσα χρόνια μετά το ενδιαφέρον μένει αμείωτο από εσάς για τα θέματα που έχουν αναρτηθεί.
Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, ενισχύει το ενδιαφέρον μου για να συνεχίσω να κάνω όλα όσα αγαπάω.

Σταύρος

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

"«Πράσινοι» συρμοί στο μετρό"

Της Φαίης Χρυσοχόου 
 Με αέρα οικολογικό φτάνει από την Κορέα, στα τέλη του μήνα, ο πρώτος νέος συρμός του μετρό, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί αρχικά στους επτά σταθμούς προς Ελληνικό, Περιστέρι και Χαϊδάρι, που μήνες τώρα περιμένουν το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η σύμβαση με τη Siemens, να μπει το σύστημα σηματοδότησης και να λειτουργήσουν.

Συνολικά αναμένονται 17 συρμοί των έξι βαγονιών, που είναι απολύτως φιλικοί προς το περιβάλλον και κινούνται και λειτουργούν με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Με μέγιστη ταχύτητα τα 80 χιλιόμετρα την ώρα, η τρίτη γενιά των συρμών διαθέτει «έξυπνο σύστημα» ελέγχου εκκίνησης, διατήρησης σταθερής ταχύτητας και επιβράδυνσης από τον έναν σταθμό στον άλλον, προκειμένου να εξοικονομείται ενέργεια. Μάλιστα, διαθέτουν τόσο εξελιγμένο σύστημα φρένων, με αναβαθμισμένες λειτουργίες έλεγχου και ακρίβειας του φρεναρίσματος, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε σταθμούς στους οποίους, για λόγους ασφαλείας, θα τοποθετηθούν κατά μήκος των αποβαθρών γυάλινες θύρες, που θα ανοίγουν ταυτόχρονα με τις πόρτες εισόδου - εξόδου των συρμών.

Υδατοδιαλυτά χρώματα

Κύριο χαρακτηριστικό των οικολογικών βαγονιών είναι ότι έχουν βαφτεί με υδατοδιαλυτά χρώματα φιλικά προς το περιβάλλον, που σημαίνει ότι η βάση της βαφής τους είναι το νερό και όχι τα διαλυτικά, τα οποία αποτελούν χρωστικές ουσίες που επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το αμάξωμα, οι επενδύσεις, ακόμη και το δάπεδο είναι αλουμινένια, με την προοπτική όταν αποσυρθούν -δηλαδή στα 30 χρόνια ζωής τους- να ανακυκλώνονται πλήρως, χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον με τη δημιουργία νέων «νεκροταφείων» βαγονιών, τα οποία συνήθως παραμένουν αναξιοποίητα στην ύπαιθρο.

Ο κλιματισμός είναι ισχυρότερος και αναβαθμισμένος σε όλα τα βαγόνια, τα οποία θα κινούνται με λιγότερο θόρυβο στο δίκτυο, με κινητήρες κλειστού τύπου. Αναβαθμισμένο θα είναι και το εσωτερικό των βαγονιών, με υψηλή αισθητική και βελτιωμένες συνθήκες στη μετακίνηση των επιβατών. Οι χειρολαβές είναι περισσότερες, ενώ τα καθίσματα έχουν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους, προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση, αλλά εξυπηρετώντας κατά 28 λιγότερους επιβάτες, σε σύγκριση με τα σημερινά βαγόνια του μετρό.

Οι συρμοί θα διαθέτουν εσωτερικά σύγχρονο σύστημα πληροφόρησης επιβατών με διπλές οθόνες LCD σε κάθε βαγόνι, ηλεκτρονικούς χάρτες, αντί των τυπωμένων που υπάρχουν σήμερα πάνω από τις θύρες, που θα δείχνουν την κατεύθυνση του συρμού και τους επόμενους σταθμούς, κάμερες που θα παρέχουν μόνο στον οδηγό εικόνα του συρμού για επιτήρηση των θυρών και του εσωτερικού χώρου και ένδειξη μη λειτουργούσης θύρας για την έγκαιρη προσέγγιση των επιβατών σε άλλες θύρες.

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η προσβασιμότητά τους πλέον θα είναι καλύτερη χάρη στο κινούμενο σκαλοπάτι, το οποίο θα λειτουργεί για κάλυψη του κενού μεταξύ συρμού και αποβάθρας, αλλά και χάρη στον ειδικό χώρο για τα αμαξίδια των ΑΜΕΑ.

Στα θέματα ασφάλειας των επιβατών έχουν προστεθεί νέο σύστημα ανίχνευσης καπνού, εσωτερικά και εξωτερικά του συρμού, παράθυρα έκτακτης διαφυγής των επιβατών σε περίπτωση ανάγκης και υψηλότερη ασφάλεια προστασίας των επιβατών κατά το κλείσιμο των θυρών. Τα «έξυπνα» βαγόνια διαθέτουν ακόμη και σύστημα ανίχνευσης λαθών, ώστε για οτιδήποτε χαλάσει κατά τη διάρκεια ενός δρομολογίου να υπάρχει εφεδρικό σύστημα και να λαμβάνονται μέτρα από το ίδιο το τρένο, προκειμένου να φτάνει στον προορισμό του, χωρίς καμιά επίπτωση. Μάλιστα, με την άφιξή του στο αμαξοστάσιο, θα δίνει αυτόματα και ασύρματα, μέσω Wi-Fi, τη λειτουργική του κατάσταση, τα δεδομένα και τις τυχόν αστοχίες της ημέρας, τα οποία θα προωθούνται ηλεκτρονικά στο κεντρικό ελεγχόμενο σύστημα οργάνωσης και συντήρησης των συρμών, που θα εδρεύει στο αμαξοστάσιο Σεπολίων.

«Η Αττικό Μετρό, παρά το πολύ κακό οικονομικό κλίμα που υπάρχει στη χώρα και εν μέσω διεθνών συγκυριών, με την παράδοση του νέου τροχαίου υλικού και τη χρήση των επτά νέων σταθμών σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλά και την επέκταση προς Πειραιά, αναβαθμίζει τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά τις υπηρεσίες του καλύτερου μέσου μεταφοράς των πολιτών», υπογραμμίζει στη Real planet ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Χρήστος Τσίτουρας.

--------------------------------------
πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...