Προσωπικό μήνυμα του διαχειριστή

Το ΣΤΑΥΡΟ-ΛΕΞΟ είναι προσωπική δουλειά ετών ολόκληρων (ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο του 2010!) και σαν παιδί μου θα συνεχίσει να υπάρχει και να προσφέρει γνώσεις, παιδεία και απόψεις για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν πρωτίστως εμένα τον ίδιο. Ο τίτλος άλλωστε μιλάει για Σταύρου Λέξις, επομένως η υπογραφή μου βρίσκεται παντού σε αυτό το blog.
Μέσα στα χρόνια που πέρασαν ο χρόνος μειώθηκε και τα ενδιαφέροντά μου αυξήθηκαν. Απέκτησα μια υπέροχη οικογένεια και η συγγραφή μπήκε στη ζωή μου. Τα πρώτα μου έργα είναι ήδη εκεί έξω. Εδώ θα βρείτε και τη σελίδα των εκδόσεών μας, καθώς και την προσωπική μου σελίδα ως συγγραφέας. Σας περιμένω να συναντήθουμε σε όποιο από τα ταξίδια αυτά προτιμάτε.
Με παρηγορεί πως η επιλογή μου για διαχρονικά άρθρα από το διαδίκτυο ήταν σωστή, καθώς τόσα χρόνια μετά το ενδιαφέρον μένει αμείωτο από εσάς για τα θέματα που έχουν αναρτηθεί.
Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, ενισχύει το ενδιαφέρον μου για να συνεχίσω να κάνω όλα όσα αγαπάω.

Σταύρος

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

"Η πρώτη νυχτερινή ορχιδέα"

Η B.nocturnum είναι το πρώτο είδος ορχιδέας που ανθίζει στο σκοτάδι.

Δανός ερευνητής ανακάλυψε σε ένα μικρό νησί του Ειρηνικού Ωκεανού ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος ορχιδέας που ανθίζει τη νύχτα και είναι το πρώτο είδος του φυτού που έχει αυτή τη συμπεριφορά.
Άνθη σκοταδιού
Ο καθηγητής Εντ ντε Βόγκελ που εργάζεται στο Εθνικό Μουσείο Βοτανολογίας της Ολλανδίας εντόπισε ένα άγνωστο είδος ορχιδέας σε ένα τροπικό δάσος χαμηλής βλάστησης στη Νέα Βρετανία, ένα μικρό νησί κοντά στην Παπούα Νέα Γουινέα. Πήρε μαζί του το φυτό και επέστρεψε στην Ολλανδία για να το μελετήσει και έμεινε έκπληκτος όταν διαπίστωσε ότι η ορχιδέα άρχιζε να ανθίζει μετά το σούρουπο.

Τα άνθη της B.nocturnum όπως ονομάστηκε το νέο είδος παρέμεναν ανοικτά καθόλη τη διάρκεια της νύχτας και για λίγες ώρες μετά την ανατολή του ηλίου. Μετά την ανακάλυψή του, ο Βόγκελ κάλεσε τον Αντρέ Σουίτμαν, που εργάζεται στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους της Μεγάλης Βρετανίας και είναι ειδικός στις ορχιδέες, για να μελετήσουν το φυτό.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να ανακαλύψουν την αιτία του φαινομένου οι δύο ειδικοί ανέπτυξαν μια θεωρία την οποία παρουσιάζουν σε άρθρο τους στην επιθεώρηση «Botanical Journal of the Linnean Society».

To «καμουφλάζ»
Οι δύο ειδικοί εικάζουν ότι η συγκεκριμένη ορχιδέα διαθέτει ένα άρωμα, μια οσμή που δεν γίνεται αντιληπτή από τον άνθρωπο αλλά έλκει και μάλιστα από μεγάλες αποστάσεις διάφορα έντομα. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία η ιδιαίτερη οσμή του φυτού αλλά και το σκοτάδι ξεγελούν τα έντομα και τα κάνουν να πιστεύουν ότι έχουν να κάνουν με μανιτάρια τα οποία πολλές φορές χρησιμοποιούν για να εναποθέσουν τα αβγά τους. Έτσι τα έντομα λειτουργούν τελικά ως επικονιαστές υποστηρίζοντας τη νυκτερινή άνθηση του φυτού.

«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι μετά από τόσα χρόνια ερευνών για τις ορχιδέες μόλις τώρα εντοπίζεται ένα είδος που ανθίζει τη νύκτα. Ήταν μια αναπάντεχη ανακάλυψη γιατί υπάρχουν πολλά είδη ορχιδέας και κανένα δεν επικονιάζεται τη νύχτα», αναφέρει ο Σουίτμαν. Η περιοχή στην οποία εντοπίστηκε η ορχιδέα ήταν μέχρι πρόσφατα απρόσιτη αλλά η αποψίλωσή της για την απόκτηση ξυλείας επιτρέπει πλέον την εξερεύνησή της και οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι πολύ πιθανό να εντοπιστούν εκεί πολλά άγνωστα είδη χλωρίδας και πανίδας.

-------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...