Στις 23:08 (06:08, ώρα Ελλάδας) και με τη χορήγηση ενέσιμου διαλύματος χημικών ουσιών εκτελέστηκε σε φυλακή στο Τζάκσον της αμερικανικής πολιτείας της Τζόρτζια, ο Τρόι Ντέιβις, ο θανατοποινίτης που έγινε διεθνές σύμβολο για την κατάργηση της θανατικής ποινής, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να απορρίψει την τελευταία έφεση που είχε καταθέσει η υπεράσπισή του.
Ο Ντέιβις, αφροαμερικανός, είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για την δολοφονία ενός λευκού αστυνομικού το 1989. Οι συνήγοροι του είχαν καταγγείλει ότι τα στοιχεία σε βάρος του ήταν ψευδή και παραπλανητικά ενώ οι επτά από τους εννέα μάρτυρες βάσει των καταθέσεων των οποίων κρίθηκε ένοχος είχαν ανακαλέσει ή αμφισβητήσει όσα είχαν πει.
«Η μάχη για την δικαιοσύνη δεν σταματά με εμένα. Η μάχη δίνεται για όλους τους Τρόι Ντέιβις πριν από μένα και για όλους εκείνους που θα έλθουν ύστερα από εμένα. Αισθάνομαι καλά, προσεύχομαι και νοιώθω γαλήνη. Αλλά δεν θα σταματήσω να μάχομαι ως την τελευταία μου ανάσα», έγραψε ο θανατοποινίτης χθες λίγο πριν την εκτέλεσή του σε ένα μήνυμά του που διένειμε η Διεθνής Αμνηστία μέσω της σελίδας της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Δημοσιογράφος που ήταν παρούσα στην εκτέλεση, ανέφερε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή ο Ντέιβις επαναλάμβανε ότι ήταν αθώος. "Δεν έφταιγα εγώ, δεν είχα όπλο... Και γι΄αυτούς που ετοιμάζονται να μού αφαιρέσουν τη ζωή, ας σάς έχει ο θεός ευλογημένους".
"Ο Τρόι Ντέιβις πέθανε απόψε και μαζί του πέθανε το αίτημά του για τη δικαιοσύνη και την αλήθεια. Μία οικογένεια πενθεί απόψε...η αθωότητα δεν έχει άλλον εχθρό από τον χρόνο...αλλά η κληρονομιά του Τρόι Ντέιβις δεν χάνεται απόψε", δήλωσε μετά την εκτέλεση ένας εκ των συνηγόρων του, ενώ άλλος συνάδελφός του καταδίκασε τη μεταχείριση του Τρόι Ντέιβις ως "δικαστικό λιντσάρισμα".
Την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του είχαν εκφράσει προσωπικότητες όπως ο τιμηθείς με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης Ντέσμοντ Τούτου, ο πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, ο Πάπας Βενέδικτος 16ος, η ευρωπαία Επίτροπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Κάθριν Άστον και η ηθοποιός Σούζαν Σάραντον.
Έξω από τις φυλακή που κρατούταν ο Ντέιβις, πολλοί άνθρωποι διαδήλωναν ενώ διαδηλώσεις έγιναν στην Ουάσινγκτον έξω από το Λευκό Οίκο και στο Παρίσι έξω από την αμερικανική πρεσβεία.
Η εκπρόσωπος του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με ανακοίνωσή της εξέφρασε τη λύπη της γαλλικής κυβέρνησης καθώς δεν εισακούστηκαν οι πολλές εκκλήσεις για επιείκεια.
"Η Γαλλία επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στην εσχάτη των ποινών, όπου και υπό όποιες συνθήκες εφαρμόζεται. Η Γαλλία θυμίζει ότι κάθε δικαστικό λάθος στην εφαρμογή του είναι μη αναστρέψιμο. Ενώ τουλάχιστον τα δύο τρίτα των κρατών στον κόσμο σήμερα αρνούνται την τιμωρία αυτή, στο νόμο και στην πράξη, η περίπτωση αυτή δείχνει την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας για την κατάργηση παγκοσμίως και οριστικώς της εσχάτης των ποινών", καταλήγει η ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου.
Ο Μπέντζαμιν Τζέλους, πρόεδρος της οργάνωσης για την υπεράσπιση των εγχρώμων πολιτών (NAACP) έκανε λόγο για μία στιγμή "όπου η καρδιά ραγίζει , όπου η δικαιοσύνη της χώρας μας απογοητεύει εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο".
Ο Λάρι Κοξ, της Διεθνούς Αμνηστίας ΗΠΑ, δήλωσε ότι "Ο Τρόι Ντέιβις έχει πλέον γίνει το αδιανόητο σύμβολο όλων των αποτυχιών, όλων των στρεβλοτήτων...θα προσπαθήσουμε να στηριχθούμε σε αυτό για να δείξουμε ότι η θανατική ποινή πρέπει να καταργηθεί"
πηγή : ελευθεροτυπια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου