Προσωπικό μήνυμα του διαχειριστή

Το ΣΤΑΥΡΟ-ΛΕΞΟ είναι προσωπική δουλειά ετών ολόκληρων (ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο του 2010!) και σαν παιδί μου θα συνεχίσει να υπάρχει και να προσφέρει γνώσεις, παιδεία και απόψεις για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν πρωτίστως εμένα τον ίδιο. Ο τίτλος άλλωστε μιλάει για Σταύρου Λέξις, επομένως η υπογραφή μου βρίσκεται παντού σε αυτό το blog.
Μέσα στα χρόνια που πέρασαν ο χρόνος μειώθηκε και τα ενδιαφέροντά μου αυξήθηκαν. Απέκτησα μια υπέροχη οικογένεια και η συγγραφή μπήκε στη ζωή μου. Τα πρώτα μου έργα είναι ήδη εκεί έξω. Εδώ θα βρείτε και τη σελίδα των εκδόσεών μας, καθώς και την προσωπική μου σελίδα ως συγγραφέας. Σας περιμένω να συναντήθουμε σε όποιο από τα ταξίδια αυτά προτιμάτε.
Με παρηγορεί πως η επιλογή μου για διαχρονικά άρθρα από το διαδίκτυο ήταν σωστή, καθώς τόσα χρόνια μετά το ενδιαφέρον μένει αμείωτο από εσάς για τα θέματα που έχουν αναρτηθεί.
Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, ενισχύει το ενδιαφέρον μου για να συνεχίσω να κάνω όλα όσα αγαπάω.

Σταύρος

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Υγεία: "Δίαιτα για καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου"

Η περιορισμένη διατροφή μπορεί ενδεχομένως να διατηρεί τον εγκέφαλο νέο, σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές που αναφέρουν ότι ανακάλυψαν μοριακή διεργασία μέσω της οποίας μια αυστηρή διατροφή μπορεί ενδεχομένως να απαλλάξει πιθανόν τον εγκέφαλο από τις συνέπειες της γήρανσης.

Η έρευνα βασίζεται σε πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια που τους χορηγήθηκε τροφή περίπου στο 70% της ποσότητας που κατανάλωναν φυσιολογικά. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η διατροφή με μειωμένες θερμίδες πυροδότησε το μόριο πρωτεΐνης CREB1, που ενεργοποιεί ομάδα γονιδίων που συνδέονται με τη μακροζωία και την καλή εγκεφαλική λειτουργία.

Ο ερευνητής Giovambattista Pani, του Catholic University of Sacred Heart, στη Ρώμη, δήλωσε ότι η ελπίδα μας είναι να βρεθεί τρόπος ενεργοποίησης του CREB1,για παράδειγμα μέσω νέων φαρμάκων ώστε να διατηρηθεί νέος ο οργανισμός χωρίς την ανάγκη αυστηρής δίαιτας.

Ερευνητές ανακάλυψαν πρωτύτερα ότι ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα έδειξαν καλύτερες νοητικές ικανότητες και μνήμη, λιγότερη επιθετικότητα και έτειναν να αποφεύγουν ή να καθυστερούν τη νόσο Alzheimer. Ωστόσο δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί.

Η έρευνα αναφέρει ότι είναι γνωστό ότι το CREB1 ρυθμίζει σημαντικές λειτουργίες του εγκεφάλου όπως τη μνήμη, τη μάθηση και τον έλεγχο του άγχους και η δραστηριότητά της μειώνεται με το γήρας.

Ποντίκια από τα οποία απουσίαζε το CREB1 δεν εμφάνισαν κανένα από τα ίδια οφέλη στη μνήμη αν ακολουθούσαν διατροφή χαμηλή σε θερμίδες σε σύγκριση με ποντίκια που έφεραν το μόριο και έδειξαν τις ίδιες βλάβες στον εγκέφαλο με τα ποντίκια που ακολούθησαν πλούσια διατροφή.


Ο Pani δήλωσε ότι τα ευρήματα εντοπίζουν για πρώτη φορά σημαντικό ρυθμιστή της επίδρασης της διατροφής στον εγκέφαλο. Πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη έχει σημαντικές επιδράσεις στην ανάπτυξη μελλοντικών θεραπειών για να διατηρηθεί νέος ο εγκέφαλος και να εμποδιστεί η εξασθένηση του εγκεφάλου και η διαδικασία γήρανσης.

Σύμφωνα με τον Marc Gordon, του Zucker Hillside Hospital, στο Glen Oaks της Νέας Υόρκης, τα ευρήματα θα πρέπει να ρίξουν νέο φως στο γιατί ορισμένοι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι στην ενήλικο ζωή συναντούν νοητικά προβλήματα αργότερα.

Δήλωσε ότι η παχυσαρκία στη μέση ηλικία έχει συνδεθεί με άνοια στην τρίτη ηλικία. Ωστόσο η οργανική βάση για τη σχέση παραμένει ασαφής. Πρόσθεσε ότι οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση της μείωσης της πρόσληψης θερμίδων στα ποντίκια και εντόπισαν βιοχημική οδό που μπορεί ενδεχομένως να ρυθμίζει τουλάχιστον ορισμένες από τις αντιδράσεις του εγκεφάλου στην περιορισμένη διατροφή.

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...