Προσωπικό μήνυμα του διαχειριστή

Το ΣΤΑΥΡΟ-ΛΕΞΟ είναι προσωπική δουλειά ετών ολόκληρων (ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο του 2010!) και σαν παιδί μου θα συνεχίσει να υπάρχει και να προσφέρει γνώσεις, παιδεία και απόψεις για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν πρωτίστως εμένα τον ίδιο. Ο τίτλος άλλωστε μιλάει για Σταύρου Λέξις, επομένως η υπογραφή μου βρίσκεται παντού σε αυτό το blog.
Μέσα στα χρόνια που πέρασαν ο χρόνος μειώθηκε και τα ενδιαφέροντά μου αυξήθηκαν. Απέκτησα μια υπέροχη οικογένεια και η συγγραφή μπήκε στη ζωή μου. Τα πρώτα μου έργα είναι ήδη εκεί έξω. Εδώ θα βρείτε και τη σελίδα των εκδόσεών μας, καθώς και την προσωπική μου σελίδα ως συγγραφέας. Σας περιμένω να συναντήθουμε σε όποιο από τα ταξίδια αυτά προτιμάτε.
Με παρηγορεί πως η επιλογή μου για διαχρονικά άρθρα από το διαδίκτυο ήταν σωστή, καθώς τόσα χρόνια μετά το ενδιαφέρον μένει αμείωτο από εσάς για τα θέματα που έχουν αναρτηθεί.
Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, ενισχύει το ενδιαφέρον μου για να συνεχίσω να κάνω όλα όσα αγαπάω.

Σταύρος

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Πέθανε ο αστροναύτης Νιλ Αρμστρονγκ

Ο αμερικανός αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που πήγε στο φεγγάρι, πέθανε σε ηλικία 82 ετών, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ.Όπως μεταδίδει το Reuters, o Άρμστρονγκ υπεβλήθη στις αρχές Αυγούστου σε επέμβαση μπάι πας.Ως κυβερνήτης του Απόλο 11, ο Αρμστρονγκ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη σελήνη στις 20 Ιουλίου 1969.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα απέδωσε τιμή στη μνήμη του, Νιλ Άρμστρονγκ, αποκαλώντας τον πρώτο άνθρωπο που περπάτησε στο φεγγάρι, ως έναν από τους μεγαλύτερους αμερικανικούς ήρωες, του οποίου το επίτευγμα δεν θα ξεχαστεί ποτέ.
«Ο Νιλ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αμερικανικούς ήρωες, όχι μόνο για την σημερινή εποχή, αλλά όλων των εποχών», ανέφερε ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του, με την οποία εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για τον θάνατο του 82χρονου αστροναύτη.

«Όταν ο ίδιος και το πλήρωμά του απογειώθηκε με το Apollo 11 το 1969, μετέφεραν μαζί τους τις προσδοκίες ενός ολόκληρου έθνους», δήλωσε ο Ομπάμα, ο οποίος ήταν λίγο μικρότερος από οκτώ ετών όταν έγινε εκείνη η ιστορική αποστολή.


«Αποφάσισαν να δείξουν στον κόσμο ότι το αμερικανικό πνεύμα μπορεί να δει πέρα από οτιδήποτε, με επαρκή κίνητρα και εφευρετικότητα, όλα είναι πιθανά», σημείωσε ο πρόεδρος Ομπάμα

«Σήμερα, το πνεύμα της αποστολής του Νιλ συνεχίζει να εμπνέει όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους για να εξερευνήσουν το άγνωστο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μας κάνουν να πάμε ακόμη ψηλότερα και μακρύτερα στο διάστημα», είπε ο Ομπάμα.


«Αυτή η κληρονομιά θα συνεχιστεί, και θα καθοδηγείται από έναν άνθρωπο ο οποίος μας δίδαξε την τεράστια δύναμη με ένα μικρό βήμα», κατέληξε ο πρόεδρος, ο οποίος πέρασε το Σαββατοκύριακο στην επίσημη κατοικία των αμερικανών ηγετών στο Καμπ Ντέιβιντ στο Μέριλαντ.
πηγή: tovima.gr

Βιογραφία :

Ο Νηλ Ώλντεν Άρμστρονγκ (Neil Alden Armstrong, 5 Αυγούστου 1930- 25 Αυγούστου 2012) ήταν Αμερικανός αστροναύτης, πιλότος και καθηγητής πανεπιστημίου, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη. Γεννήθηκε κοντά στο Wapakoneta του Οχάιο (ΗΠΑ). Χειριστής αεροσκάφους στην αεροπορία ναυτικού (1949 – 1952), συμμετείχε στον πόλεμο της Κορέας πετώντας σε 78 αποστολές με ένα αεροπλάνο Grumman F9F-2 Panther. Αφού σπούδασε αεροναυπηγός, το 1955 μπήκε στην Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Αεροναυτικής (NACA) — τη μετέπειτα NASA — και εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους δοκιμαστές αεροσκαφών του κόσμου, πραγματοποιώντας 7 πτήσεις με ταχύτητα άνω των 5,74 Mach (6.000 χλμ./ώρα), σε ύψος άνω των 207.500 ποδών (60 χλμ.) με το πυραυλοκίνητο αεροσκάφος Χ-15.
Το 1962 επιλέχθηκε για το σώμα αστροναυτών και το 1966 ήταν κυβερνήτης της αποστολής Gemini 8, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύνδεση δύο διαστημοπλοίων στο διάστημα. Η αποστολή παραλίγο να καταλήξει σε τραγωδία, όταν ο πύραυλος Egena με συνδεδεμένο πάνω του το Gemini άρχισε να περιστρέφεται ανεξέλεγκτα γύρω από τον εγκάρσιο άξονά του, όμως παρά τη ζάλη λόγω της περιστροφής ο Άρμστρονγκ κατάφερε με ψύχραιμους χειρισμούς να αποσυνδέσει το Gemini.
Η δεύτερη διαστημική του πτήση ως κυβερνήτη της αποστολής Apollo 11 τον έφερε στη Σελήνη, όπου στις 21 Ιουλίου, 1969 πάτησε πρώτος το πόδι του λέγοντας:



Το 1970 διορίστηκε υπεύθυνος των αεροπορικών δραστηριοτήτων στη NASA, αλλά τον επόμενο χρόνο παραιτήθηκε για να γίνει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. Σε αντίθεση με τον Μπαζ Ώλντριν, δεν κάνει πολλές δημόσιες εμφανίσεις, και παρά τις προσφορές που είχε δεν φαίνεται να έχει κάποιο σημαντικό οικονομικό κέρδος. Ζούσε στο Ίντιαν Χιλλ του Οχάιο, και ένας μικρός κρατήρας κοντά στο σημείο όπου πάτησε στη Σελήνη έχει το όνομά του. Την Ελλάδα έχει επισκεφθεί λίγα χρόνια πριν πεθάνει, το Φεβρουάριο του 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...