Προσωπικό μήνυμα του διαχειριστή

Το ΣΤΑΥΡΟ-ΛΕΞΟ είναι προσωπική δουλειά ετών ολόκληρων (ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο του 2010!) και σαν παιδί μου θα συνεχίσει να υπάρχει και να προσφέρει γνώσεις, παιδεία και απόψεις για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν πρωτίστως εμένα τον ίδιο. Ο τίτλος άλλωστε μιλάει για Σταύρου Λέξις, επομένως η υπογραφή μου βρίσκεται παντού σε αυτό το blog.
Μέσα στα χρόνια που πέρασαν ο χρόνος μειώθηκε και τα ενδιαφέροντά μου αυξήθηκαν. Απέκτησα μια υπέροχη οικογένεια και η συγγραφή μπήκε στη ζωή μου. Τα πρώτα μου έργα είναι ήδη εκεί έξω. Εδώ θα βρείτε και τη σελίδα των εκδόσεών μας, καθώς και την προσωπική μου σελίδα ως συγγραφέας. Σας περιμένω να συναντήθουμε σε όποιο από τα ταξίδια αυτά προτιμάτε.
Με παρηγορεί πως η επιλογή μου για διαχρονικά άρθρα από το διαδίκτυο ήταν σωστή, καθώς τόσα χρόνια μετά το ενδιαφέρον μένει αμείωτο από εσάς για τα θέματα που έχουν αναρτηθεί.
Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, ενισχύει το ενδιαφέρον μου για να συνεχίσω να κάνω όλα όσα αγαπάω.

Σταύρος

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Πώληση ελληνικών ακατοίκητων νησιών.. Ένα θέμα με προεκτάσεις...

Αφού δούμε τα ρεπορτάζ γύρω από το τι σχεδιάζει η κυβέρνηση να κάνει ακολουθεί σχολιασμός...
Ιδιαίτερη αίσθηση και έντονες συζητήσεις έχει προκαλέσει η η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην εφημερίδα Le Monde, περί αξιοποίησης ακατοίκητων ελληνικών νησιών, μέσω εμπορικής παραχώρησης.
Η αναφορά αυτή έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το καθεστώς υπό το οποίο μπορεί να παραχωρηθεί ή να πωληθεί μια βραχονησίδα εντός της ελληνικής επικράτειας.
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν 6.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, από τα οποία, μόνο τα 127 κατοικούνται και μόνον 79 από αυτά έχουν πληθυσμό πάνω από 100 κατοίκους.
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των βραχονησίδων και εκείνο μιας πώλησής τους μοιάζει σχεδόν με εκείνο ενός απλού οικοπέδου. Πολλά νησιά βρίσκονται στην ιδιοκτησία οικογενειών της Ελλάδας από αιώνες, ακόμη και αν δεν τα εκμεταλλεύονται, ή κρατούν μια ιδιότυπη ιδιοκτησία από την εποχή της φραγκοκρατίας.
Σύμφωνα με πηγή που διατηρεί την ανωνυμία της, τα ελληνικά νησιά που έχουν απολύτως ξεκάθαρους ιδιοκτησιακούς τίτλους μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, ενώ μεγάλος αριθμός νησιών βγαίνουν κατά καιρούς «στο σφυρί» από μερίδα κληρονόμων χωρίς την έγκριση όλων των επισήμως δικαιούχων, που συχνά δεν γνωρίζουν καν ότι είναι κληρονόμοι.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός, ότι αρκετοί ιδιοκτήτες ή κληρονόμοι επιδιώκουν να απαλλαγούν με κάθε τρόπο από την κατοχή των νησιών, καθώς το φορολογικό κόστος για κάτι τέτοιο είναι πλέον δυσβάστακτο.
Σε αρκετές περιπτώσεις ωστόσο δεν είναι γνωστό ή καταγεγραμμένο με σαφήνεια, στα αρχεία του κράτους, σε ποιον ανήκει μια βραχονησίδα.
Την ίδια ώρα, στις διεθνείς αγορές real estate δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ελληνικών νησιών προς πώληση με τιμές που ξεκινούν ακόμα και από 1 εκ. ευρώ.
Η πώληση των ιδιωτικών ελληνικών νησιών θεωρείται πάντως στάσιμη, καθώς η εισαγωγή των υψηλότερων φόρων έχει οδηγήσει σε μια ξαφνική αύξηση του ενδιαφέροντος και οι ιδιοκτήτες είναι διατεθειμένοι να μειώσουν τις τιμές για να «γλυτώσουν» από τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.
Παράδειγμα, για το ότι οι ζητούμενες τιμές είναι σαφώς μειωμένες έναντι του παρελθόντος - ενώ αν εκδηλωθεί σοβαρό αγοραστικό ενδιαφέρον, εκτιμάται πως οι παραχωρήσεις των ιδιοκτητών είναι σαφώς σημαντικότερες - αποτελεί το νησί της Οξυάς, προς πώληση για 6,9 εκατ. ευρώ. Όμως, η έλευση της αύξησης των φόρων ακινήτων οδήγησε σε πολύ μειωμένη τιμή πώλησης και δεν ξεπέρασε τα 5 εκατ. ευρώ.
Από τα «διάσημα» νησιά που έχουν φλερτάρει με την πώληση, είναι ο Πάτροκλος, ανοιχτά του Σουνίου, με τιμή γύρω στα 150 εκατ. ευρώ, αλλά και ο γνωστός μας Σκορπιός - της οικογένειας Ωνάση, για το οποίο φαίνεται ως πιθανή επιλογή η μακροχρόνια μίσθωση του νησιού για περίοδο 99 ετών σε ενδιαφερόμενο επενδυτή.
Δεν είναι άλλωστε κρυφό ότι αρκετά νησιά αγοράζονται για επενδυτικούς σκοπούς και όχι για λόγους αίγλης, ή δημιουργίας ενός μικρού ιδιωτικού παραδείσου, στα πρότυπα του Σκορπιού της οικογένειας Ωνάση.
Ένας πρόσθετος λόγος που έχει ενισχύσει την κινητικότητα στην αγορά των ιδιωτικών νησιών είναι το γεγονός ότι με την ολοκλήρωση του «παζλ» του νέου οικονομικού επιτελείου, το νέο φορολογικό πλαίσιο και ιδίως η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα επανέλθουν στο προσκήνιο. 
Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές γνωρίζουν ότι αν κινηθούν εγκαίρως, θα αποφύγουν την καταβολή υψηλότερου φόρου αργότερα, σύμφωνα με την Καθημερινή. Έτσι οι ζητούμενες τιμές έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 20% την τελευταία διετία, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων «τολμηρών» αγοραστών, δεδομένου ότι η γραφειοκρατία, σε ό,τι αφορά μια πιθανή αξιοποίηση/εκμετάλλευση ενός ιδιωτικού νησιού ζει και βασιλεύει.

Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης
Ένα πλήρες νομικό σχέδιο, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση κατάρτισής του, έχει ήδη στα χέρια της η κυβέρνηση σχετικά με την παραχώρηση προς εμπορική εκμετάλλευση ακατοίκητων νησιών.
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, πρόκειται για ένα πλάνο, που περιλαμβάνει σαφείς και ξεκάθαρες διατάξεις, οι οποίες ξεκαθαρίζουν το τοπίο σχετικά με όποια νομικά κωλύματα προκύψουν.

Για ποιο λόγο λαμβάνονται αυτά τα μέτρα;
Γιατί, πολύ απλά, για κάθε τέτοιο νησί υπάρχουν πιθανοί διεκδικητές της κυριότητάς του, που θα εγείρουν ενδεχομένως σχετικές αξιώσεις, ενώ ιδιαίτερα περίπλοκες και γραφειοκρατικές είναι και οι διαδικασίες για την απόκτηση αυτού του είδους γης.
Έτσι, το σχέδιο, που ολοκληρώνεται σύντομα και θα κατατεθεί στη Βουλή για να γίνει νόμος του κράτους, βασίζεται στην ουσία στο μοντέλο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οπότε και τότε υπήρχε ανάγκη για άμεσες διαδικασίες, σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των έργων.

Συγκεκριμένα, θα προβλέπει:

-την άμεση προτεραιότητα των υποψήφιων επενδυτών πάνω και πέρα από οποιοδήποτε άλλο σχέδιο ή διαδικασία,

-την παράκαμψη στην ουσία οποιωνδήποτε διεκδικήσεων από τρίτους, με ξεκάθαρους όρους για το πώς θα γίνει αυτό,

-την απαλλαγή των συγκεκριμένων κομματιών γης από χαρακτηρισμούς, που αποτελούν βαρίδια για την παραχώρησή του.

Οι υποψήφιοι διεκδικητές θα έχουν δικαίωμα δικαστικής προσφυγής, η οποία, όμως, δεν θα επηρεάζει την πορεία της διαδικασίας παραχώρησης.

-την κατάργηση μιας σειράς από γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε να προχωρούν όλα σχεδόν αυτοματοποιημένα και να ελαχιστοποιείται η παρουσία και ο ρόλος διοικητικών υπαλλήλων στην πρόοδο της παραχώρησης.

Μάλιστα, επειδή οι ξένοι επενδυτές είναι ιδιαίτερα δύσπιστοι για το κατά πόσο θα ισχύουν όλα αυτά στην πράξη και δεν θα χαθούν στη... μετάφραση της κρατικής μηχανής, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τα όσα θα προβλέπονται θα είναι απολύτως ξεκάθαρα και χωρίς κανένα ψήγμα ή υποψία αμφισβήτησης.

Χαρακτηριστικά της αρνητικής εικόνας, που υπάρχει για τη χώρα μας, σε ό,τι αφορά την πώληση νησιών, είναι τα όσα είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Private Islands Inc, ο οποίος υποστήριξε ότι αν αλλάξουμε τους νόμους, τα νησιά θα πουληθούν τάχιστα.

πηγή : newsbeast.gr

Σχολιασμός:
Όταν πριν καιρό φώναζε ο κόσμος ότι θα ξεπουλήσουνε την Ελλάδα, μέχρι και τα νησιά μας, οι κυβερνήσεις, θεός να τις κάνει, μιλούσανε για υπερβολές και προβοκάτσια.... Τώρα που το ανακοινώνουν επίσημα, θα μας πούνε ποιος έκανε προβοκάτσια; και το άρθρο ωραίο και ενδιαδέρον, αλλά.... δε βλέπω πουθενά πρόβλεψη για άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα, το υπέδαφος των νησιών θα ανήκει στον ιδιοκτήτη; Αν θελήσει κάποιο νησί να το αγοράσει άλλο κράτος και όχι ιδιώτης; Τότε αυτό περνάει αυτόματα σε ξένο καθεστώς; τα 6 ναυτικά μίλια θα ισχύουν σαν όριο ιδιοκτησίας; και αν υπάρχει πετρέλαιο σε ποιον θα ανήκει; και τόσα άλλα ερωτήματα που φυσικά θα με κάνουν «υπερβολικό» και «προβοκάτορα»...
Θέλετε λύση κύριοι; Αν το θέμα σας είναι η εύρεση εσόδων (που δεν είναι και δεν το σώζετε πια αφού δεν κρατάτε ούτε τα προσχήματα...), σας έχω υπέροχα νέα! Υπάρχει λύση που δεν έχει να κάνει με πώληση... Γεμίστε όλα αυτά τα νησιά και τις βραχονησίδες με ηλιακούς συλλέκτες και ανεμογεννήτριες! Θέλετε τα πλεονεκτήματα; Νέες θέσεις εργασίας, τόνωση της κίνησης στα μεγάλα νησιά που θα είναι κοντά σε αυτά, καθαρή οικολογική ενέργεια, μεγάλο απόθεμα και πώληση ρεύματος στο εξωτερικό... Ταυτόχρονα μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και δημιουργία βάσεως ώστε να τονωθεί γενικότερο το νησιωτικό σύμπλεγμα σε όλους τους τομείς αυξάνοντας τη δυναμική τους και τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου, πλην των καλοκαιρινών... 
Θέλετε να πιστέψουμε ότι ενδιαφέρεστε; Κάντε το... Νησιά υπάρχουν... Και λύσεις επίσης... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...