Αθήνα
Σε αναστολή κάθε ακαδημαϊκής τους λειτουργίας προχωρούν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, μετά από σχετικές αποφάσεις των συγκλήτων τους.
Σε ανακοινώσεις τους τα δύο ιδρύματα τονίζουν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν.
Το ΕΜΠ αναστέλλει την λειτουργία του μέχρι την Τετάρτη, οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου η Σύγκλητος για να καθορίσει την περαιτέρω στάση της.
Η Σύγκλητος του ΕΜΠ ενέκρινε ακόμη την πρόταση για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας «άμεση κατάθεση αιτήσεως ακυρώσεως, αιτήσεως αναστολής εκτελέσεως, καθώς και κάθε άλλου πρόσφορου και αναγκαίου ενδίκου μέσου και βοηθήματος κατά της επικείμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα καταργήσει τις οργανικές θέσεις των διοικητικών υπαλλήλων ή με άλλον τρόπο θα επιφέρει το ίδιο αποτέλεσμα».
Προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη
Από την πλευρά της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοινώνει ότι θα προσφύγει στην Ανώτατη Ακυρωτική Δικαιοσύνη, καθώς διαπιστώνεται πλέον η «αντικειμενική πλήρης αδυναμία της εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών».
Τα μέλη της Συγκλήτου του Ιδρύματος διαπιστώνουν ότι «η ακατάληπτη επιμονή των υπουργείων Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε επιλογές που οδηγούν ευθέως στην υπονόμευση της ανώτατης εκπαίδευσης της νέας γενιάς της Ελλάδας, ουσιαστικής ελπίδας για την υπέρβαση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης τα επόμενα χρόνια, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να γίνει αποδεκτή».
Επίσης ότι «τα υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με αστοιχείωτους λογιστικούς υπολογισμούς και λογικά άλματα, που δεν αρμόζουν σε υπεύθυνους φορείς ευνομούμενης πολιτείας, και πλήρη αδιαφάνεια, περιθωριοποιεί το πρώτο Πανεπιστήμιο της Χώρας και των Βαλκανίων, που προσφέρει αδιαλείπτως από το 1837 σημαντικότατα εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό έργο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας».
«Η Σύγκλητος, κατόπιν αυτών αποφασίζει την προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια της χώρας, αλλά και της Ευρώπης επικαλούμενη τα συνταγματικά της δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις περί ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης» τονίζεται στο ψήφισμα.
«Η Σύγκλητος του Ε.Κ.Π.Α. με λύπη της ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξαναγκάζεται χωρίς τη θέλησή του σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγής εξετάσεων, ορκωμοσίας πτυχιούχων και, γενικώς κάθε άλλης ακαδημαϊκής λειτουργίας και παροχής κοινωνικού έργου, καθώς και ανταπόκρισης στις διεθνείς υποχρεώσεις του. Η Σύγκλητος, τέλος, απευθύνει θερμή παράκληση προς πάντα αρμόδιο έστω και την ύστατη αυτή στιγμή για την αναστολή των επώδυνων μέτρων σε βάρος του Ε.Κ.Π.Α.» καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων, πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος δήλωσε ότι τα ΑΕΙ έχουν περιέλθει σε δυσχερέστατη θέση μετά την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε διαθεσιμότητα σημαντικό αριθμό διοικητικών τους υπαλλήλων, σε αντίθεση με την εισήγηση των πανεπιστημίων να μην υπάρξουν διαθεσιμότητες, καθώς δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αντ' αυτού υπάρχουν μεγάλα ελλείμματα, τα οποία υποβάλλαμε στο υπουργείο μετά τη λεγόμενη αξιολόγηση, όπως ακριβώς μας ζητήθηκε.
«Είναι περίεργο καθώς είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία ενώ οφείλει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να παρέχει μέσα και πόρους στα πανεπιστήμια προκειμένου να λειτουργούν, αφαιρεί πόρους και προσωπικό» είπε χαρακτηριστικά ο Γ.Μυλόπουλος, ενώ προσέθεσε πως «ακριβώς γι' αυτό τον λόγο θα υπάρξει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς επίσης και κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, αίτηση αναστολής, δηλαδή, της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αναμένεται να εκδοθεί, προκειμένου να ανακόψουμε το ρεύμα της διαθεσιμότητας που κινδυνεύει κυριολεκτικά να διαλύσει τα πανεπιστήμια».
» Εξηγήσαμε στον γγ του ΚΚΕ ότι τα πανεπιστήμιά μας, μετά την αφαίμαξη του προσωπικού δεν θα είναι αυτό που ήταν, τονίζοντας ότι το θέμα τού να παρθεί πίσω το μέτρο της διαθεσιμότητας, δεν είναι συντεχνιακό αίτημα, αλλά αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, που σε εποχή μεγάλης κρίσης έχει απαίτηση να διατηρηθεί η ισότιμη πρόσβαση στη γνώση, που ουσιαστικά σημαίνει ισότιμη πρόσβαση στα αγαθά της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας», κατέληξε ο Γ.Μυλόπουλος.
πηγή : in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου