Το 10% της συνολικής κατανάλωσης ντίζελ µπορεί να καλύψει η παραγωγή βιοντίζελ από τηγανέλαια. Αυτό υποστηρίζει η ερευνητική οµάδα του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), η οποία έχει αναπτύξει τεχνολογία για την παραγωγή βιοντίζελ, δεύτερης γενιάς, από τηγανέλαια. Οι ερευνητές του κέντρου, οι οποίοι απέσπασαν το β’ βραβείο καινοτοµίας στον διαγωνισµό «Η Ελλάδα καινοτοµεί» που διοργάνωσαν από κοινού ο ΣΕΒ και η Eurobank, χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια έρευνας για να καταλήξουν στη συγκεκριµένη, παγκοσµίως καινοτόµο τεχνική.
«Η νέα τεχνολογία, η οποία µπορεί να εκµεταλλευθεί το χρησιµοποιηµένο τηγανέλαιο κατά 100% παράγοντας βιοντίζελ δεύτερης γενιάς, προστατεύει το περιβάλλον, αλλά συγχρόνως αποτελεί και ένα οικονοµικό βιοκαύσιµο, το οποίο είναι πολύ επίκαιρο ειδικά αυτή την περίοδο στην Ελλάδα» επισηµαίνει η κυρία Στέλλα Μπεζεργιάννη , διδάκτωρ χηµικός-µηχανικός στο ΕΚΕΤΑ και εκπρόσωπος της ερευνητικής οµάδας του. Σύµφωνα µε την ίδια,«πρόκειται για µια καινοτόµο τεχνολογία για την Ελλάδα αλλά και παγκοσµίως, την οποία έχουµε δηµοσιεύσει και σκοπεύουµε να κάνουµε και πατέντα».
Οπως εξηγεί, σε σχέση µετο βιοντίζελ πρώτης γενιάς, η νέα τεχνολογία είναι «πιο οικονοµική και ανθεκτική» , αφού «µπορεί να αξιοποιήσει τις µεγάλες ποσότητες διαθέσιµου τηγανελαίου για την παραγωγή ενός οικονοµικού βιοκαυσίµου σταθερών προδιαγραφών,που δεν απαιτεί µετατροπή σε κινητήρα». Εκτιµάται ότι η αξιοποίηση των διαθέσιµων ποσοτήτων του τηγανελαίου στην Ελλάδα µπορεί να καλύψει το 10% των αναγκών του ντίζελ, που αποτελεί τον στόχο του 2020, σύµφωνα µε την αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία. Προς το παρόν, το έργο βρίσκεται σε φάση παραγωγής και η τεχνολογία θα εφαρµοστεί πιλοτικά για την παραγωγή 2 τόνων του νέου καυσίµου σε απορριµµατοφόρο του ∆ήµου Θεσσαλονίκης το καλοκαίρι του 2012, που συγχρηµατοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα LIFE+, ενώ στόχος της ερευνητικής οµάδας του ΕΚΕΤΑ είναι να χρησιµοποιείται αυτή η τεχνολογία σε όλα τα ντιζελοκίνητα οχήµατα, όπως λεωφορεία, ταξί, απορριµµατοφόρα κτλ.
Πάντως, όπως τονίζει η κυρία Μπεζεργιάννη, στην Ελλάδα υπάρχει ανθρώπινο δυναµικό µε σηµαντικές προοπτικές για έρευνα και ανάπτυξη καινοτόµων προτάσεων, αλλά οι ελληνικές βιοµηχανίες πρέπει να συνεργάζονται περισσότερο µε τα πανεπιστήµια και τα ερευνητικά κέντρα. Με τη βράβευση αυτή, καταλήγει η ίδια ερευνήτρια, προβλήθηκε το έργο µας και ήδη µας πλησίασαν επιχειρηµατίες του χώρου παραγωγής καυσίµων και ventures capitals για συνεργασία.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του διαγωνισµού «Η Ελλάδακαινοτοµεί» δόθηκαν άλλα τρία βραβεία στον τοµέα της εφαρµοσµένης έρευνας και στον τοµέα της καινοτοµίας. Το πρώτο βραβείο εφαρµοσµένης έρευνας απέσπασε η ερευνητική οµάδα της εταιρείας Raycapγια το «Σύστηµα υψηλών προδιαγραφών για προστασία σύγχρονων ηλεκτρονικών συσκευών ή διατάξεων από κρουστικές υπερτάσεις του ηλεκτρικού δικτύου», ενώ το δεύτερο βραβείο κέρδισε η ερευνητική οµάδα της Danaos Management ConsultantsSA για το «Προηγµένο λογισµικό προγραµµατισµού επιχειρησιακών πόρων, κατάλληλα σχεδιασµένο για την υποστήριξη ναυτιλιακών επιχειρήσεων». Επίσης, το πρώτο βραβείο καινοτοµίας δόθηκε στην ερευνητική οµάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης για το «AquAsZero: Ενα κοκκώδες στερεό υλικό, που αποµακρύνει το αρσενικό (τρισθενές καιπεντασθενές) από το πόσιµο νερό,µε χαµηλό κόστος και υψηλή αποτελεσµατικότητα».
Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ
Σχολιασμός :
Συμβαίνουν και όμορφα πράγματα στην Ελλάδα. Πέρα από το ενδιαφέρον του άρθρου να τονίσω και κάποια άλλα στοιχεία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», μετά το1ο Γυμνάσιο Νεάπολης και το 2ο Λύκειο Κοζάνης, στο «παιχνίδι» μπαίνει και ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου. Η συλλογή των τηγανέλαιων στα σχολεία θα ξεκινήσει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Το λάδι που θα συλλέγεται θα αποστέλλεται σε τακτά χρονικά διαστήματα στο ΤΕΙ όπου και θα ανακυκλώνεται, παράγοντας βιοντίζελ. Το σχολείο που θα συγκεντρώσει τις μεγαλύτερες ποσότητες τηγανέλαιων αλλά και οι μαθητές θα επιβραβευτούν για την προσπάθειά τους. Στο μεταξύ, με αυξημένους ρυθμούς συνεχίζεται το πρόγραμμα ανακύκλωσης οικιακών τηγανέλαιων στο δήμο Νεάπολης Συκεών, όπου συμμετέχουν 907 νοικοκυριά. Ο Δήμος επικεντρώνεται στην ευαισθητοποίηση των νέων και των μαθητών για την ανακύκλωση και ήδη έχει μοιράσει δωρεάν 800 κάδους κομποστοποίησης. Πέρα από τη γενική παραδοχή ότι στη Βόρεια Ελλάδα είναι αρκετά πιο οργανωμένη σε θέματα τεχνολογίας και οικολογίας, ας δούμε και λίγο παραπέρα. Αυτό το πρόγραμμα θα έπρεπε να προωθηθεί και να διαφημιστεί από το ίδιο το υπουργείο παιδείας σε όλα τα σχολεία της χώρας, ώστε η είδηση να φτάσει σε κάθε σπίτι και ταυτόχρονα η συλλογή του τηγανέλαιου να γίνει εύκολη από ολόκληρη την Ελλάδα. Φανταστείτε τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας κίνησης σε όλους τους τομείς και πέρα από της οικολογίας στο φλέγον για την εποχή θέμα της οικονομίας. Ήδη κάποια από τα σχολεία που συμμετέχουν θα χρησιμοποιήσουν το βιοκαύσιμο για τη θέρμανση του χειμώνα. Με τις ελλείψεις που υπάρχουν, αυτή είναι μια μεγάλη ανακούφιση, όπως καταλαβαίνετε.
Τέτοια θέματα πρέπει να έρχονται καθημερινά στο φως. Αυτό είναι το μέλλον αυτής της χώρας. Το μόνο πραγματικά εξαγώγιμο προϊόν αξίας που έχουμε είναι η παιδεία μας, όσο άσχημο κι αν ακούγεται. Όταν το βάρος πέφτει σε έρευνες από τα πανεπιστήμια, οι οποίες εφαρμόζονται τα κέρδη είναι πολλαπλά. Σε εφευρέσεις, ανακαλύψεις, αξιοποίηση και προώθηση της χρήσης τους, κάνοντας τη χώρα επίκεντρο ενδιαφέροντος για τους σωστούς λόγους. Προσωπικά πιστεύω πως αυτή πρέπει να είναι η βάση για τη χώρα μας. Συγχαρητήρια σε όσους έκαναν την προσπάθεια! Κι εσείς οι αναγνώστες προωθείστε τέτοιες ειδήσεις. Βοηθήστε τη διαφορετική (τη...σωστή αν θέλετε) σκέψη και νοοτροπία....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου