Προσωπικό μήνυμα του διαχειριστή

Το ΣΤΑΥΡΟ-ΛΕΞΟ είναι προσωπική δουλειά ετών ολόκληρων (ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο του 2010!) και σαν παιδί μου θα συνεχίσει να υπάρχει και να προσφέρει γνώσεις, παιδεία και απόψεις για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν πρωτίστως εμένα τον ίδιο. Ο τίτλος άλλωστε μιλάει για Σταύρου Λέξις, επομένως η υπογραφή μου βρίσκεται παντού σε αυτό το blog.
Μέσα στα χρόνια που πέρασαν ο χρόνος μειώθηκε και τα ενδιαφέροντά μου αυξήθηκαν. Απέκτησα μια υπέροχη οικογένεια και η συγγραφή μπήκε στη ζωή μου. Τα πρώτα μου έργα είναι ήδη εκεί έξω. Εδώ θα βρείτε και τη σελίδα των εκδόσεών μας, καθώς και την προσωπική μου σελίδα ως συγγραφέας. Σας περιμένω να συναντήθουμε σε όποιο από τα ταξίδια αυτά προτιμάτε.
Με παρηγορεί πως η επιλογή μου για διαχρονικά άρθρα από το διαδίκτυο ήταν σωστή, καθώς τόσα χρόνια μετά το ενδιαφέρον μένει αμείωτο από εσάς για τα θέματα που έχουν αναρτηθεί.
Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, ενισχύει το ενδιαφέρον μου για να συνεχίσω να κάνω όλα όσα αγαπάω.

Σταύρος

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Η ανάγκη να σου φταίει κάποιος

Στην αρχή ήταν κάποιοι γραφικοί. Στη συνέχεια μπήκαν στο παιχνίδι και κάποιοι πιο θερμόαιμοι. Όσο περνάει όμως ο καιρός πληθαίνουν οι φωνές του παραλόγου (φωνές της λογικής ακούς να τις ονομάζουν οι ίδιοι) και αναρωτιέσαι, πως αρμενίζουμε τόσο στραβά και δεν έχουμε ακόμα βουλιάξει... 
Ο λόγος με το καινούριο...φετίχ των Ελλήνων ''για όλα μας φταίνε οι μετανάστες''. Και εντάξει να ξεχωρίσουμε τους μετανάστες λόγω πολέμου (αν και αυτοί έχουν ακούσει από τους Έλληνες- Ήρωες του freddo espresso μοναδικές συμβουλές όπως «γιατί δεν μένεις να πολεμήσεις στην χώρα σου;» κτλ...) με τους λαθρομετανάστες. Άντε να συμφωνήσω πως οι περισσότεροι βρήκαν πόρτα και μπήκαν. Άντε να συμφωνήσω ακόμα ακόμα και στο γεγονός πως κάποιοι από αυτούς είναι επικίνδυνοι (με στοιχεία και είναι γεγονός) και φυσικά καταλαβαίνω και τις φοβίες, που έχω κι εγώ ο ίδιος, για τρομοκρατικές επιθέσεις. Όμως....

Εδώ ξεκινάνε τα όμως. Όμως που ακριβώς ευθύνονται εκείνοι για την κακή λειτουργία του κράτους; Σε τι φταίνε που η διεθνής κοινότητα λύση δεν δίνει και αφήνει να θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο άνθρωποι; Και καταλαβαίνω τους ανθρώπους των ακριτικών νησιών ότι περνάνε δύσκολα με αυτά που συμβαίνουν. Όμως και πάλι. Σε τι ευθύνονται οι περισσότεροι από αυτούς που είναι στοιβαγμένοι στα περίφημα hot spots και απλά περιμένουν μαζί με κάποια κακοποιά στοιχεία, αν δεν υπάρχει από το κράτος πρόβλεψη και για αυτό. Θα γίνει φασαρία, θα υπάρξει εγκληματικότητα, το ξέρουμε όλοι δυστυχώς. Στην ουρά σε δημόσια υπηρεσία είσαι και μετά από μία ώρα αναμονής μέχρι και το δεκάχρονο παιδάκι που συνοδεύει τον μπαμπά και την μαμά στις δουλειές τους, είναι έτοιμο να ξεκινήσει καβγά στην πρώτη κουβέντα. όχι να περιμένεις μήνες σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης να φύγεις γιατί ποτέ δεν είπες ότι θέλεις να μείνεις στην Ελλάδα....
Πάμε παρακάτω. Αυτοί οι άνθρωποι, λαθραίοι και μη, έχουν κάποια δικαιώματα. Προσέξτε. Όχι κάποιες παροχές που τους δίνει η ελληνική κυβέρνηση. Δικαιώματα, ως μετανάστες σε ξένη χώρα. Η κυβέρνηση (της οποίας σας διαβεβαιώ όχι μόνο δεν είμαι υποστηρικτής, την αποδοκιμάζω κιόλας) είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί κάποιους διεθνείς κανόνες και να παρέχει υγεία, εκπαίδευση, στέγαση, τροφή και γενικά όλες εκείνες τις απαραίτητες συνθήκες για να ζουν αξιοπρεπώς οι νόμιμοι μετανάστες από τη μία και κάποιες από αυτές τις παροχές πρέπει να τις παρέχει ακόμα και στους λαθραίους για όσο καιρό παραμένουν στην χώρα. Το γεγονός πως φαίνεται να έχουν περισσότερο δικαιώματα από μη προνομιούχους συντοπίτες μας, είναι βεβαίως έργο της κυβέρνησης, όμως και πάλι δεν υπάρχει ευθύνη από τη μεριά των μεταναστών. 
Και εξηγώ: Το ελληνικό κράτος χρωστάει της μιχαλούς. Το πώς δημιουργήθηκε το χρέος και ποιος θα έπρεπε να το πληρώσει, είναι κοινό μυστικό. Απλά στην περίπτωση μας πάμε με το κακό και ρεαλιστικό σενάριο πως όλοι μας και κυρίως οι μη έχοντες θα πληρώσουμε πολύ ακριβά το χρέος στην...Μιχαλού! Σε αυτή την τεράστια τρύπα που ρίχνουμε ότι λεφτά μας έχουν απομείνει χρωστάμε. Και χρωστάμε πολλά. Και για να ξεχρεώσουμε τους τόκους μόνο, πληρώνουμε και ξηλωνόμαστε. Πάνω σε αυτό έρχονται όλες οι μειώσεις, τα γνωστά σε όλους μας ψαλίδια. Ψαλίδι στο ψαλίδι, γίναμε γουλί από χρήματα και ακόμα δίνουμε από τα μαλλιά της κεφαλής μας. 
Όμως (είπαμε είναι πολλά τα ''όμως'') ούτε ένα ευρώ από αυτά που κόβονται δεν πηγαίνει στους μετανάστες. Ό,τι κόβεται, κόβεται γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχει να πληρωθεί. Τα λεφτά που πάνε στους μετανάστες προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν κοβεί λοιπόν κανένας χρήματα από εσένα από εμένα από τους γύρω μας για να τα πάρουν «αυτοί». Είναι δίκαιο; Είναι δεν είναι, είναι η πραγματικότητα. Τα λεφτά που πάνε σε «αυτούς» δεν θα υπήρχαν καθόλου αν δεν υπήρχαν και «αυτοί». Κι άνθρωπος να μην περνούσε στην Ελλάδα, ούτε για πλάκα κολυμπώντας, αυτά τα χρήματα δεν θα τα παίρναμε κι επίσης, όσο κι αν δεν μας αρέσει οι περικοπές και τα ψαλίδια πάλι θα έρχονταν και πάλι θα τα χάναμε τα λεφτά μας...
Επομένως σε τι ακριβώς φταίνε; Γιατί τέτοιο μίσος; Και ξαναλέω. Οι άνθρωποι στα νησιά έχουν πληγεί. Περνάνε δύσκολα, οι καταστάσεις είναι οριακές. Απλά εκεί που έπρεπε να υπάρχει Κράτος, υπάρχει το χάος... Και δυστυχώς αυτό το πληρώνουμε όλοι...
Και φτάνουμε στον τίτλο του άρθρου. Η ανάγκη να μας φταίει κάποιος μας έχεις φτάσει σε όλα τα παραπάνω. Αυτό που δεν γίνεται απολύτως κατανοητό είναι όταν έρχεται η ερώτηση «Μα καλά δεν σου φταίει το Κράτος και σου φταίνε οι μετανάστες; Νιώθεις δηλαδή πως μπορούν να κάνουν πράγματα για εσένα και δεν τα κάνουν;» Η απάντηση του αγαπημένου μας Έλληνα (αυτού με το freddo espresso που έχει άποψη για όλα) είναι ότι του φταίει ΚΑΙ το Κράτος. Προσέξτε. όχι μόνο το Κράτος. Συγκαλύπτει με όμορφο τρόπο το πραγματικό μίσος για τον συνάνθρωπο μέσα στο όλον. «Ναι, μου φταίει το Κράτος, αλλά μου φταίνε και οι αυτοί γιατί, γιατί, γιατί....». 
«Και να τους αφήσουμε να μπούμε στην χώρα μας, να γίνουμε ξέφραγο αμπέλι, να μας αλλάξουν την κουλτούρα, την εκπαίδευση, να μας κάνουν μουσουλμάνους;». Θέλω πολύ να απαντήσω σε όλους αυτούς «Εντάξει προσπάθησε αρχικά να είσαι Χριστιανός. Αν πηγαίνεις πέντε λεπτά σε κάθε Ανάσταση στην εκκλησία, δεν θα σου κάνουν και κανένα τεράστιο κακό. Ο πραγματικός Χριστιανός δεν φοβάται γιατί δεν θα γίνει Μουσουλμάνος. Έτσι απλά..»
«Και η κουλτούρα μας; Ο πολιτισμός μας;» Ξαναπαντάω. «Έχεις δει τι αμόρφωτα που είναι τα παιδιά μας; Έχεις δει τα greeklish; Έχεις δει την ορθογραφία; Έχεις δει τα ρεπορτάζ κάθε 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου που ρωτάνε τι γιορτάζουμε; Έχεις δει τι μου λες όσο μιλάς για πολιτισμό;».
Αν δεν υπάρχουν γερά θεμέλια σε αυτά που εκπροσωπείς (που θα έπρεπε να εκπροσωπείς), αν δεν πιστεύεις σε κάτι (θα έπρεπε να πιστεύεις σε κάτι, οτιδήποτε), αν μια ζωή σου φταίνε οι άλλοι, μα όταν έρθει η ώρα είσαι αυτοί οι άλλοι, το ίδιο το πρόβλημα (να βολευτώ, να μην πληρώσω, να βρω ένα παραθυράκι στο νόμο, από μένα θα τα πάρουν;) και το κυριότερο αν δεν διεκδικείς από αυτόν που πρέπει να διεκδικείς, πάντα θα σου φταίνε οι άλλοι. Κι αν οι άλλοι του Κράτους που θες να αλλάξει, μα όχι για σένα τον ίδιο, δεν σε ακούνε, εσύ τι κάνεις; Σταματάς να παλεύεις και ψάχνεις ποιος άλλος θα μπορούσε να φταίει. Είναι η ανάγκη να σου φταίει κάποιος, μα όχι εσύ.

Σταύρος Θάνος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...