Ο καθένας κρίνει τα χθεσινά αποτελέσματα όπως θέλει. Για ακόμα μια φορά όλοι πανηγυρίζουν, όπως πάντα στην χώρα μας... Ο καθένας κρατάει αυτό που τον συμφέρει και μιλάει για αυτό. Πόσοι όμως μπορούν να δουν τα αποτελέσματα αντικειμενικά; Ας κάνουμε μια προσπάθεια... Κάντε τον κόπο να διαβάσετε όλο το σκεπτικό και τη λογική.
Πάμε πρώτα στην περιφέρεια της Αττικής... Δούρου Ρένα 23,8% και Σγουρός Ιωάννης 22,11%. Μια μικρή διαφορά (ας αφήσουμε απ'έξω δημοσκοπήσεις και exit polls! Να μιλήσουμε με αληθινούς αριθμούς!). Τι ακούσαμε χθες; Νίκησε η αριστερά, νίκησε ο ανεξάρτητος (αλήθεια, από πότε;), έχασε η κυβέρνηση και πάει λέγοντας... Η αλήθεια; Για να βγει κάποιος από τους δύο θα πρέπει να πείσει το υπόλοιπο 54% των ψηφοφόρων να τους ψηφίσει. Προσοχή το άλλο 54% αυτών που ψήφισαν... Με σχεδόν τους μισούς (περίπου 40% η αποχή) να απέχουν από τις κάλπες, ποια είναι η αλήθεια; 2.843.481 οι ψηφοφόροι, 1.737.852 αυτοί που ψήφισαν... Οι δύο πρώτοι μαζί συνολικά έχουν περίπου 750.000 ψήφους. Με την αποχή λοιπόν, τι καταφέραμε; 2.000.000 άνθρωποι δεν θα αποφασίσουν και το ένα τρίτο (λιγότερο) περίπου πανηγυρίζει... Φωνάζετε πως η δημοκρατία που έχουμε δε σας εκφράζει κι έχετε δίκιο. Με την αποχή όμως τι είδους δημοκρατία περιμένουμε; Πάμε παρακάτω. Έστω ότι ξαναψηφίζουν οι ίδιοι. Αφού ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι απέναντι σε όλους, ποιος από τους υπόλοιπους θα τον ψηφίσει; Πώς θα πείσει αυτούς που δεν έπεισε στις πρώτες εκλογές; Ειδικά όταν οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας και της Χρυσής Αυγής δε θα ζητήσουν από τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν αριστερά, θεωρητικά και λογικά πάντα... Αυτό πρέπει να προβληματίσει την «πρώτη κυβέρνηση αριστεράς» που δε βγαίνει ούτε στα νούμερα... Γιατί η υπάρχουσα κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς δε φαίνεται να προβληματίζεται με τίποτα!
Το ίδιο ισχύει σε μεγάλο βαθμό και στο δήμο των Αθηναίων και γενικά σε όλες τις περιφέρειες και δήμους που έχουμε επαναληπτικές. Η νίκη βρίσκεται στους «ηττημένους» Σε ένα μεγάλο ποσοστό που μαζεμένο έβγαζε νικητή από την πρώτη Κυριακή. Ας μην ξεχνάμε πως και κάποιοι μπορεί να πάνε και κάποιοι άλλοι όχι την επόμενη. Κυριακή κοντή γιορτή.
Ο πραγματικός νικητής των εκλογών όσο κι αν δε θέλουμε να το παραδεχτούμε είναι η Χρυσή Αυγή ή Εθνική Αυγή αν θέλετε. Τα ποσοστά της τρομακτικά, ειδικά στην Αθήνα και στην Αττική. Είδα πολλούς πολιτικούς να το αναφέρουν και πως πρέπει να προσέχουμε για το ναζιστικό μόρφωμα και τη γνωστή καραμέλα.... Ποιος από αυτούς όμως παραδέχτηκε πως φταίει για αυτό το φαινόμενο; Ποιος έδωσε λύση; Ποιος μίλησε για παιδεία, για εργασία, για ειλικρίνεια; Κανείς.
Για ακόμα μια φορά όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι αριθμοί μπορεί να λένε πάντα την αλήθεια, αλλά το θέμα είναι ποια είναι η αλήθεια. Μετά από τις πρώτες εκλογές που η Χρυσή Αυγή βγήκε στο προσκήνιο ακούστηκαν πολλές δικαιολογίες για ψήφο αγανάκτησης. Μετά από τόσο καιρό και μετά από όλα όσα έχουν βγει στην επιφάνεια (με την υπερβολή και τη λάθος πολλές φορές αντιμετώπιση των πραγμάτων που τους έκαναν ήρωες, το αντίθετο από αυτό που ήθελαν) η ψήφος αυτή δεν είναι πλέον αγανάκτησης, αλλά επιλογής. Κι αυτό είναι το τρομακτικό. Πλέον δεν υπάρχει δικαιολογία. Ένας στους δέκα (που ψήφισαν) είναι εθνικιστής. Η ερώτηση είναι: έγινε από επιλογή, από μόδα, η απλά από ξεροκεφαλιά; Αυτό ας το κρίνουν άλλοι. Η αλήθεια όμως είναι πως αυτοί είναι όλοι, δεν υπάρχουν άλλοι! Τι εννοώ; Το Κ.Κ.Ε. και η Χρυσή Αυγή είναι δύο κόμματα που οι ψηφοφόροι τους είναι συσπειρωμένοι. Θα πάνε να ψηφίσουν, δε θα απέχουν από τις κάλπες γιατί θέλουν να υποστηρίξουν το κόμμα και τις ιδέες τους. Επομένως όσοι τους υποστηρίζουν πήγαν. Ναι τα ποσοστά είναι αυξημένα, ναι δεν υπήρχαν αυτά τα νούμερα πριν λίγα χρόνια, ναι ό,τι σπέρνεις θερίζεις , αλλά οι 180.000 ψήφοι σε 2.843.481 ενεργών πολιτών που είχαν δικαίωμα ψήφου (περιφέρεια Αττικής) δεν είναι ακριβώς το ποσοστό που εμφανίζεται... Πόσο μάλλον αν αθροίσει κανείς τα πραγματικά νούμερα σε όλη την Ελλάδα σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό των ψηφοφόρων. Το πρόβλημα είναι μικρότερο από όσο φαίνεται. Ο μεγεθυντικός φακός που έχει πέσει πάνω σε αυτό, το μεγεθύνει και βάζει σε πειρασμό τον κόσμο... Άρα η αποχή, που μεγάλος αριθμός επέλεξε, έφερε πραγματικά αλλαγή; Ναι, προς το χειρότερο...
Ο καθένας έχει δικαίωμα να λέει και να πιστεύει ότι θέλει. Το πρόβλημα είναι στο πως το εκφράζει... Σκεφτείτε το αυτό, πριν τις επόμενες εκλογές και δεν μιλάω μόνο για την αποχή (αν και αυτό είναι που πρέπει να το σκεφτείτε πολύ καλά από τα παραπάνω νούμερα), αλλά και γενικά για την όλη συμπεριφορά μας. Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να είναι κανείς πολιτικοποιημένος. Η κομματικοποίηση είναι το πρόβλημα...Θα ήθελα να επισημάνω πως δεν είμαι εναντίον κανενός, αλλά αντίθετος με κάποιες ιδεολογίες και πολιτικές, όπως ο καθένας μας. Και αυτό είναι το υγιές όσο κάποιος μπορεί να σκέπτεται και να κρίνει, να δέχεται και να διορθώνει, να έχει θάρρος γνώμης και συγνώμης αν χρειάζεται, αλλά και αυτοσυγκράτηση, βασικές αρχές της δημοκρατίας που ξεκινάει από την παιδεία του καθενός.
ΥΓ: Οι αριθμοί που δόθηκαν είναι από την επίσημη σελίδα του υπουργείου εσωτερικών με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της καταμέτρησης. Ο καθένας από εσάς μπορεί να βρει πολύ εύκολα τα νούμερα και με λίγη υπομονή να κάνει κάποιες προσθέσεις και αφαιρέσεις... Θα καταλάβει πολλά... Απλά όπως και ο τίτλος λέει... Χωρίς παρωπίδες...
Σταύρος Θάνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου