Προσωπικό μήνυμα του διαχειριστή

Το ΣΤΑΥΡΟ-ΛΕΞΟ είναι προσωπική δουλειά ετών ολόκληρων (ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο του 2010!) και σαν παιδί μου θα συνεχίσει να υπάρχει και να προσφέρει γνώσεις, παιδεία και απόψεις για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν πρωτίστως εμένα τον ίδιο. Ο τίτλος άλλωστε μιλάει για Σταύρου Λέξις, επομένως η υπογραφή μου βρίσκεται παντού σε αυτό το blog.
Μέσα στα χρόνια που πέρασαν ο χρόνος μειώθηκε και τα ενδιαφέροντά μου αυξήθηκαν. Απέκτησα μια υπέροχη οικογένεια και η συγγραφή μπήκε στη ζωή μου. Τα πρώτα μου έργα είναι ήδη εκεί έξω. Εδώ θα βρείτε και τη σελίδα των εκδόσεών μας, καθώς και την προσωπική μου σελίδα ως συγγραφέας. Σας περιμένω να συναντήθουμε σε όποιο από τα ταξίδια αυτά προτιμάτε.
Με παρηγορεί πως η επιλογή μου για διαχρονικά άρθρα από το διαδίκτυο ήταν σωστή, καθώς τόσα χρόνια μετά το ενδιαφέρον μένει αμείωτο από εσάς για τα θέματα που έχουν αναρτηθεί.
Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, ενισχύει το ενδιαφέρον μου για να συνεχίσω να κάνω όλα όσα αγαπάω.

Σταύρος

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Επιστήμονες μετέτρεψαν το δέρμα σε αίμα!

Οι ασθενείς που χρειάζονται μεταγγίσεις θα αρκεί στο μέλλον να δίνουν ένα μικρό δείγμα από κύτταρα δέρματος και οι γιατροί θα αναλαμβάνουν να καλλιεργήσουν το αίμα στο εργαστήριο, υπόσχονται οι Καναδοί ερευνητές που ανέπτυξαν τη μέθοδο. Κύτταρα αίματος (ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια) έχουν παραχθεί στο παρελθόν από εμβρυακά βλαστικά κύτταρα, τα πιο «ευέλικτα» ανθρώπινα κύτταρα, που μπορούν να δώσουν οποιονδήποτε τύπο ιστού στο ανθρώπινο σώμα.Αυτή τη φορά, όμως, οι ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν τα δερματικά κύτταρα απευθείας σε κύτταρα αίματος, μια προσέγγιση που αφενός επιταχύνει τη διαδικασία, αφετέρου αυξάνει την ασφάλειά της: τα εμβρυακά βλαστοκύτταρα συχνά αναπτύσσονται εκτός ελέγχου και σχηματίζουν όγκους. Επιπλέον, τα ερυθρά αιμοσφαίρια που προέρχονται από εμβρυακά βλαστοκύτταρα παράγουν την εμβρυακή μορφή της αιμοσφαιρίνης και όχι την αιμοσφαιρίνη που χρησιμοποιούν οι ενήλικες.Τα δύο αυτά εμπόδια ξεπεράστηκαν από την ομάδα του Μίκι Μπάτια στο Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές συνέλεξαν από αρκετούς εθελοντές κύτταρα του δέρματος που ονομάζονται ινοβλάστες. Οι ινοβλάστες μολύνθηκαν στη συνέχεια εσκεμμένα με έναν ιό που εισήγαγε στα κύτταρα το γονίδιο OCT, ένα από τα γονίδια που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των λεγόμενων τεχνητών βλαστοκυττάρων.Μετά την εισαγωγή του γονιδίου, τα κύτταρα καλλιεργήθηκαν μέσα σε ένα μείγμα από κυτοκίνες, ουσίες του ανοσοποιητικού συστήματος, και έδωσαν τελικά πρόδρομα αιμοποιητικά κύτταρα, από τα οποία παράγεται το αίμα.Τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια που παρήχθησαν από τα πρόδρομα αυτά κύτταρα λειτουργούν όπως τα κανονικά, έδειξαν οι εργαστηριακές αναλύσεις.Θα χρειαστούν πάντως περαιτέρω μελέτες πριν αυτό το τεχνητό αίμα δοκιμαστεί σε ανθρώπους, πιθανώς γύρω στο 2012, εκτιμούν οι ερευνητές.Το μόνο μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δεν δίνει τόσο μεγάλες ποσότητες κυττάρων όσο οι τεχνικές που περιλαμβάνουν τη χρήση εμβρυακών κυττάρων.Ακόμα κι αυτό το εμπόδιο όμως δεν είναι σημαντικό. Όπως ανέφερε στο AFP η ερευνητική ομάδα, για την παραγωγή του αίματος που θα απαιτούσε μια μετάγγιση χρειάζεται ένα δείγμα δέρματος διαστάσεων τρία επί τέσσερα εκατοστά. 
 
πηγή: ΤΑ ΝΕΑ On-line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...